Kultúra Rôzne Správy

Móda minulosti: V neďalekej dedinke otvorili unikátnu výstavu krojov, FOTO, VIDEO

Kedysi nosili ženušky vyšívané šatky aspoň do kostola, dnes už kroje z bežného života v dedinke zmizli úplne. Približuje ich ale zaujímavá výstava.

Zdroj: Dnes24.sk

Sponník, harasky, gombáziky či tácle. Tieto výrazy nie sú nič iné, ako jednotlivé súčasti pôvodného kroja obyvateľov obce Podhorie. Ako sa kedysi obyvatelia tejto malej dedinky neďaleko Banskej Štiavnice obliekali a ako sa jednotlivé časti kroja volali, približuje výstava Krojovaný slovník z Teplej a Žakýla inštalovaná v miestnom amfiteátri.

Čo nosili staré mamy

,,Cieľom výstavy je ukázať starú podobu kroja aj s pôvodnými názvami, ktoré sú už dnes málokomu známe," priblížila autorka výstavy Anna Ďuricová. Obec Podhorie kedysi tvorili dve samostatné dediny Teplá a Žakýl. Kroje v nich boli v minulosti podobné, no postupom času, migráciou ľudí a vplyvmi z iného prostredia, ako aj obchodnou ponukou, sa miestny kroj menil.

,,V kroji, ktorý v súčasnosti prezentujeme ako náš, sa z toho pôvodného nezachovalo takmer nič," priblížila Ďuricová. Výstavou tak chcú miestnym aj návštevníkom obce priblížiť pôvodný ľudový odev, jeho súčasti aj s dobovým pomenovaním, či materiály, z ktorých sa kroje šili.

Kroje z ulíc obce vymizli

Vystavený je ženský a mužský kroj, výstavu však chcú ešte podľa Ďuricovej doplniť. Ukázať chcú aj špecifiká, aká bola farebnosť kroja dievčaťa, vydatej či staršej ženy. Ale aj to, aký účes, či pokrývku hlavy v jednotlivých týchto obdobiach ženy kedysi nosili.

Dnes už v dedine podľa Ďuricovej ženičky v krojoch nie je vidieť. ,,Pamätám si, že ešte kedysi nosili ženy do kostola aspoň vyšívané šatky, no dnes už v krojoch nechodia oblečené ženy vôbec," skonštatovala.

Kroje, ktoré vystavujú, pochádzajú z obecného múzea, ale aj od miestnych ľudí. Pri tvorbe výstavy čerpali jej autori aj z výskumu, ktorý v roku 1965 robilo v obci Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Projekt bol financovaný z Fondu na podporu umenia.

Nahliadnite do výstavy, ktorá približuje tradičné kroje z Podhoria
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM