Rôzne Správy

Momenty z augusta 68: Žiarčania nosili vojakom cigarety, lietali však i guľky...

Od augusta, ktorý prepísal naše dejiny, prešlo polstoročie. Ako to vyzeralo v Žiari nad Hronom, prezrádzajú spomienky pamätníka a vzácne autentické zábery.

Ilustračný obrázok k článku Momenty z augusta 68: Žiarčania nosili vojakom cigarety, lietali však i guľky...
Zdroj: TASR

Augustové udalosti z roku 1968 v uliciach Žiaru nad Hronom približuje výstava unikátnych fotografií, ktorú si v týchto dňoch môže prezrieť verejnosť v mestskom kultúrnom centre.

Výstavu, ktorá potrvá do 30. novembra, tvoria dokumentárne fotografie amatérskeho historika Mariana Pavúka, na ktorých ako jeden z mála fotografov zachytil prechod sovietskej armády a spojeneckých vojsk cez mesto, atmosféru v uliciach a zásadný postoj obyvateľov k okupácii.

Na udalosti a chvíle, keď spomínané fotografie vznikli, si pred časom pre TASR zaspomínal autorov blízky priateľ Jozef Krchman zo Žiaru nad Hronom.

V deň, keď prišli do mesta vojaci, boli obaja mladíci v kine. To kedysi sídlilo v budove, kde sa dnes nachádza známe žiarske železiarstvo. ,,Pamätám si, že keď po vojakoch hádzali poháre, povybíjali im okná na autách, tak začali strieľať. Tak sme vybehli von," uviedol Krchman. Streľba vojakov sa nezaobišla bez následkov, pri trafike skončil s priestrelom brucha jeden mladík. Naopak, našli sa aj takí, ktorí vojakom priniesli jedlo či cigarety.

Obidvaja mládenci mali už v tom čase záľubu vo fotografovaní a vďaka tomu, že mal Pavúk pri sebe fotoaparát, vznikli autentické snímky dokumentujúce prechod vojsk ulicami mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM