Martin Károly Rôzne

Myšiak obeťou kolízie

Na zvyšovaní mortality zveri a vtákov sa hlavne v regiónoch s hustou sieťou komunikácií výrazne podieľa cestná premávka. 15. mája medzi Kremnicou a Žiarom nad Hronom v oblasti Zlatého potoka na ňu doplatil aj jedinec myšiaka lesného.

„Hoci v klasifikácii európskych druhov vtákov podľa stupňa ohrozenia patrí myšiak lesný medzi zabezpečené druhy, podľa slovenskej legislatívy patrí medzi ohrozené druhy národného významu. Myšiak patrí medzi poľovnú zver, ale s celoročnou ochranou. Jeho spoločenská hodnota je 663,87 €.“ Povedal dobrovoľný strážca Štátnej ochrany prírody SR Správy CHKO Štiavnické vrchy Jaroslav Slašťan.

„Najčastejšou potravou myšiakov sú malé cicavce ako hraboš, hryzec, myš, chrček alebo potkan. V menšej miere je v jeho jedálničku zastúpené vtáctvo a hmyz. Okrem aktívneho lovu drobných cicavcov sa myšiak veľmi často a rád priživuje na zvieratách zabitých na ceste. Aj laici si môžu všimnúť ako myšiaky lesné čakajú na potravu tesne pri cestných komunikáciách. Prakticky všetky druhy, využívajúce túto špecifickú potravnú ponuku, pri konzumácii kadáverov na komunikácii ohrozujú, respektíve usmrcujú motorové vozidlá. Stupeň ohrozenia, či zraniteľnosť jednotlivých druhov závisí vo veľkej miere od ich inštinktov a obratnosti. Dravé vtáky, najčastejšie myšiaky vyhľadávajú z kadáverov čerstvo usmrtené živočíchy. Výhodná je pre ne menšia korisť, s ktorou dokážu odletieť, alebo ju aspoň odvliecť do bezpečia. V prípade konzumácie väčšieho živočícha usmrteného automobilom, však myšiak nedokáže odskočiť, alebo vzlietnuť a tak sa jeho hostina neraz končí tragicky. Sám sa stáva obeťou automobilovej dopravy a končí pod kolesami automobilu. Pri zotrvaní na koristi môže zohrávať svoju úlohu aj potravno – vlastnícky inštinkt, typický pre dravce, ktoré sú ochotné sa o potravu s potencionálnym súperom aj pobiť. Auto však nie je pre ne rovnocenným protivníkom“ uzavrel Slašťan.

zrazeny mysiak
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM