Barbara Dallosová Správy

Na bohoslužbách sa stretávajú v budove gymnázia: Žiarskym evanjelikom na dostavbu kostola stále chýbajú tisíce eur

Evanjelický kostol, ktorý sa začal stavať pred niekoľkými rokmi, stále neslúži. Na jeho dokončenie stále chýbajú desiatky tisíc eur. O pomoc prišli evanjelici požiadať žiarsku radnicu. Čo na to primátor?

Ilustračný obrázok k článku Na bohoslužbách sa stretávajú v budove gymnázia: Žiarskym evanjelikom na dostavbu kostola stále chýbajú tisíce eur
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Evanjelickému zboru v Kremnici chýba na dokončenie nového kostola v Žiari nad Hronom ešte približne 50 000 až 60 000 eur. Sumou 3000 eur pomôže tento rok miestnym evanjelikom aj žiarska samospráva. Na rokovaní Mestského zastupiteľstva o tom rozhodli mestskí poslanci.

Zo zbierok sú ľudia unavení

Evanjelický kostol sa v Žiari začal stavať ešte v roku 2011. Od hotového kostola však tunajších evanjelikov delia ešte desiatky tisíc eur. Od roku 2011 bolo na stavbe kostola preinvestovaných približne 220 000 eur. ,,Minulý rok sa nám podarilo vyzbierať aj preinvestovať 35 000 eur," uviedol evanjelický farár Jozef Pacek. Na stavbe je ešte potrebné doriešiť strop, osvetlenie, podlahy a kúrenie.

,,Momentálne staviame prevažne z príspevkov členov cirkvi, ale tá stavba rozhodne nie je jednoduchá. A z rôznych zbierok sú už ľudia unavení, tak sa nedajú prostriedky získavať dlhodobo," predniesla na zasadnutí v mene evanjelikov Oľga Voldánová.

,,S kolegami poslancami sme sa dohodli, že budeme hľadať riešenie ešte v tomto roku, aby sme ešte niečo pridali na dostavbu kostola," reagoval na jej slová primátor Peter Antal.

Zatiaľ sa stretávajú na gymnáziu

Okrem peňazí zo zahraničia, pomáhajú evanjelikom pri stavbe aj sponzori a samotní veriaci. ,,Aj tých finančných prostriedkov zo zahraničia je už málo, keďže zahraniční cirkevní partneri sa orientujú viac-menej na pomoc východným cirkvám," podotkol Pacek. O pomoc preto požiadali aj mesto.

V Žiari nad Hronom sa ku evanjelickej cirkvi hlási podľa posledného sčítania z roku 2011 približne 500 ľudí. Aj keď sa podľa Paceka môže zdať toto číslo na prvý pohľad malé, ide skoro o polovicu ľudí žijúcich na území cirkevného zboru v Kremnici, kam Žiar nad Hronom patrí. V súčasnosti sa žiarski evanjelici stretávajú na bohoslužbách v priestoroch Gymnázia Milana Rúfusa.

Žiadne kostolné lavice

Nový kostol, ktorý vyrastá v jeho tesnej blízkosti, by mal mať kapacitu približne 150 ľudí. Podľa Paceka je na dnešné pomery postačujúci. Priestor by v budúcnosti chceli využívať nielen na bohoslužby, ale aj rôzne kultúrne podujatia. Tomu bude podľa Paceka prispôsobený aj jeho interiér.

,,Priestor sa bude dať využiť nielen na bohoslužby, chceme byť flexibilní v tomto smere a byť prínosom aj mestu. Teda nebude to klasický kostol zariadený kostolnými lavicami. Aby bol priestor využiteľný aj inak, budú to len nejaké stoličky, ktoré sa budú skladať jedna do druhej," vysvetľuje predstavu o využití kostola Pacek.

Čítajte tiež:

Mesto si posvietilo na cesty na Pod vŕškoch po necelom roku: Dodávateľ má na stole reklamáciu

AKTUÁLNE zo žiarskeho parlamentu: Mestskí policajti budú mať po novom zviazané ruky, pozrite v čom!

Zdroj: TASR/ Dnes24.sk

Na titul. foto: Jozef Pacek

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM