Barbara Dallosová Správy

Na daniach mesto zinkasovalo takmer dvojnásobok toho, čo v minulosti: Pozrite, aké páky zaviedlo!

Na takmer dvojnásobok predošlých ziskov sa uplynulý rok vyšplhala suma, ktorá pribudla do mestskej kasy ako daň z ubytovania. Prečo podnikatelia v cestovnom ruchu odrazu plnili svoje daňové povinnosti zodpovednejšie?

Ilustračný obrázok k článku Na daniach mesto zinkasovalo takmer dvojnásobok toho, čo v minulosti: Pozrite, aké páky zaviedlo!
Zdroj: TASR

Samospráve Banskej Štiavnice sa minulý rok podarilo zefektívniť výber daní za ubytovanie. ,,Na také malé mestečko ako sme my nám vyšlo výrazne lepšie plnenie oproti predchádzajúcim rokom," skonštatovala na margo aktuálnych štatistík za minulý rok vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Kamila Lievajová.

Kým v rokoch 2012 a 2013 sa suma vybraná z tohto typu dani pohybovala na úrovni približne 13.000 eur, minulý rok pribudlo z dani za ubytovanie do mestskej kasy približne 24.000 eur. Sadzba dane za ubytovanie je v Banskej Štiavnici 0,50 eura za jedno prenocovanie za jednu osobu.

Podľa Lievajovej je to zásluha samosprávy, ktorá napríklad sprísnila kontroly, ale aj samotných poskytovateľov ubytovacích služieb v meste, ktorí si „urobili poriadok sami medzi sebou“. ,,Ide o združenie turizmu, ktoré združuje podnikateľov v cestovnom ruchu. Oni na seba tak trochu dohliadajú,„ vysvetlila. Mesto okrem toho začalo zverejňovať zoznamy, kto koľko do rozpočtu mesta odviedol. ,,Tam je to dosť nápadné, ak zariadenie, ktoré ubytováva, odvedie do rozpočtu mesta 100 eur,“ dodala vedúca oddelenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM