Rôzne Správy

Na Etape sa makalo: Rukávy vyhrnuli aj žiarski úradníci, FOTO

Do párce na žiarskom sídlisku sa pustili zamestnanci mestského úradu, žiarska mládež, možnosť priložiť ruku k dielu mala aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Na Etape sa makalo: Rukávy vyhrnuli aj žiarski úradníci, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

V oddychovej zóne Etapa v Žiari nad Hronom pribudli nové dreviny. Zamestnanci mesta a miestna mládež tu v piatok začali s výsadbou 39 drevín, ktoré nemajú len estetický účel, ale v najbližších rokoch budú poskytovať aj ochranu pred páliacim slnkom.

Zeleň nebude len na okrasu

,,Naplánovali sme sem k už existujúcej aleji 39 vzrastlých drevín," priblížila Marcela Gendiarová z Mestského úradu v Žiari nad Hronom. Kým v jednej časti pozdĺž inline dráhy ide o višňu pílkatú, na začiatku zóny ide o katalpu. V zadnej časti bude podľa jej slov línia doplnená javormi.

Jednotlivé línie drevín majú podľa Gendiarovej viacero funkcií. ,,Popri ceste majú funkciu protiprašnú. Keďže sem chodia s malými deťmi či športovci, tak chceme, aby zachytávali prach od hlavnej komunikácie," poznamenala s tým, že vysadené stromy majú zároveň byť akousi protihlučnou stenou, keďže v okolí sa nachádzajú bytové domy.

Na rade je múr

Stromy boli predpestované a už približne o päť rokov by mali zväčšiť koruny natoľko, že by sa mali navzájom dotýkať. ,,My ich strihať nejako extra nebudeme, aby sa nám rozšírili a vytvorili nepriehľadnú líniu," dodala Gendiarová.

Na kúpu drevín získalo mesto grant vo výške 3000 eur. O ich výsadbu sa postarali zamestnanci mestského úradu, žiarska mládež, no a možnosť pridať ruku k dielu mala aj verejnosť. Katarína Reiterová z Mestského úradu v Žiari nad Hronom priblížila, že okrem výsadby nových stromov sa dobrovoľníci zapojili aj do čistenia areálu od náletovej zelene pri múre, ktorý zónu obklopuje. ,,V druhej fáze projektu sa bude tento múr natierať a bude slúžiť na grafity," dodala Reiterová.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM