Barbara Dallosová Správy

Na obchádzku doplatia aj školáci: Deti z dedín pri Kremnici môžu do školy meškávať

Podľa starostky obce pri Kremnici miestni zaplatia za cestu do Kremnice viac a deti sa do školy nemusia dostať načas. Kremnická základka už s rodičmi komunikuje.

Ilustračný obrázok k článku Na obchádzku doplatia aj školáci: Deti z dedín pri Kremnici môžu do školy meškávať
Zdroj: TASR

Školákov z Kremnických Baní a Kunešova čaká v tomto školskom roku zdĺhavejšie cestovanie za vyučovaním. Pre uzavretý horský priechod Kremnické Bane totiž pocestujú do Kremnice obchádzkou, na ktorej sa nevyhnú zdržaniu.

Meškanie aj drahšie cestovné

Podľa starostky Kunešova Márie Slašťanovej dochádza do Kremnice z obce približne 20 detí. Dochádzanie na ranné vyučovanie vidí zatiaľ ako problematické.

,,Ak sa situácia nevyrieši a bude sa musieť chodiť cez Krahule, tak deti budú do školy meškať," podotkla. Obchádzková trasa nepriniesla podľa jej slov len zdržanie, ale aj navýšenie cestovného. Miestni si tak za cestu do Kremnice zaplatia o 0,30 až 0,45 eura viac.

Rovnako situáciu vníma starosta Kremnických Baní Juraj Vozár. ,,Do obce v súčasnosti nemôže ísť autobus, takže deti musia chodiť zhruba kilometer na zastávku," priblížil aktuálnu situáciu Vozár s tým, že sa snažia dosiahnuť, aby autobusy do obce zachádzali. Ako bude cestovanie reálne vyzerať, ukáže podľa jeho slov čas.

Škola s rodičmi komunikuje

Riaditeľ Základnej školy na Angyalovej ulici v Kremnici Igor Kríž potvrdil, že o situácii už s rodičmi hovorili. Problémy s neskorším príchodom detí do školy, ako je začiatok vyučovania, očakávajú najmä v zimných mesiacoch. ,,Zatiaľ sme sa s rodičmi rozprávali, že deťom to budeme akceptovať, ale neviem, či sa skôr neobrátime na dopravcu, aby zmenil pre dochádzku žiakov harmonogram," podotkol s tým, že s dochádzaním v popoludňajších hodinách zatiaľ problém nevidia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM