Rôzne Správy

Na okolité tajchy sa pozrú žiarski hygienici: V jednom sa neokúpeme určite

Jeden tajch bude v ponuke kúpacích lokalít v regióne aj tento rok chýbať. Na ostatné si ešte posvietia hygienici.

Ilustračný obrázok k článku Na okolité tajchy sa pozrú žiarski hygienici: V jednom sa neokúpeme určite
Zdroj: TASR

Aj tento rok bude Dolnohodrušský tajch nad obcou Hodruša-Hámre (okres Žarnovica) v ponuke kúpacích lokalít chýbať. Jazero v minulých rokoch rekonštruovali a ako informujú regionálni hygienici, v súčasnosti nie je naplnené vodou na prevádzkovú hladinu z dôvodu technickej poruchy hrádze.

Osvieženie nájdu vyznávači kúpania na tajchoch o niekoľko kilometrov ďalej. Zájsť môžu na Počúvadlianske jazero, Veľké Richnavské jazero, Vindšachtské jazero a Veľké Kolpašské jazero (všetky okres Banská Štiavnica). Tieto tajchy sú aj oficiálne vyhlásené za prírodné kúpacie oblasti a vodu v nich kontrolujú aj hygienici.

Ako uvádzajú hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom, v priebehu tohtoročnej kúpacej sezóny tam vykonajú sedem odberov vzoriek vôd. Prvé odbery robili ešte začiatkom júna, tie ukázali, že voda v jazerách je vyhovujúca.

Počas sezóny skontrolujú jedenkrát aj vodu v ďalších prírodných kúpacích oblastiach, ktoré síce nie sú vyhlásené za vody určené na kúpanie, no aj tak na kúpanie využívané sú. Ide o jazerá Klinger, Belianske jazero, Evičkino jazero, tajch na Kopaniciach či novobanský Tajch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM