Správy Samospráva

Na projekte obnovy MsKC sa už pracuje: Žiar chce čerpať z nórskych fondov

Budova vyrástla ešte v osemdesiatych rokoch a jej energetická náročnosť spomedzi všetkých mestských objektov najväčšia. Mesto ju chce rekonštruovať z nórskych fondov.

Ilustračný obrázok k článku Na projekte obnovy MsKC sa už pracuje: Žiar chce čerpať z nórskych fondov
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

S projektom rekonštrukcie mestského kultúrneho centra (MsKC) sa chce žiarska samospráva uchádzať o dotáciu z nórskych fondov. Aktuálne sa podľa primátora Petra Antala vypracováva projekt na rekonštrukciu objektu.

,,Projekt, ktorý by mal byť mestu odovzdaný ešte tento mesiac, bude riešiť výmenu hliníkovej fasády za novú, podobnú ako sa v súčasnosti realizuje na knižnici," priblížil Antal. Zároveň by tam chceli vymeniť okná a ďalšie výplne, a tiež zrealizovať tzv. vegetačnú stenu.

Budova MsKC bola postavená ešte v roku 1988 a v súčasnosti je jej energetická náročnosť spomedzi všetkých mestských objektov najväčšia. Objekt je v pôvodnom stave. Má hliníkovú fasádu a veľké energetické úniky. V zime ho je tak problematické vykúriť.

Samospráva sa chce s projektom zapojiť do výzvy z nórskych fondov, ktorá je zameraná na opatrenia voči klimatickej zmene. Výzva vyšla podľa Antala len pred niekoľkými dňami, o akú sumu sa bude mesto uchádzať, zatiaľ známe nie je.

Základ je mať podľa jeho slov projektovú dokumentáciu s predpokladaným rozpočtom, aby mohli začať hľadať zdroje. ,,Možno to bude znovu viaczdrojové financovanie z rôznych projektov, možno čiastočne zo zdrojov mesta. Ale bude nevyhnutné urobiť to v dohľadnom čase a bude to asi posledná väčšia investícia v našom meste do našich budov," dodal Antal.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM