Martin Károly Rôzne

Na prvom zastupiteľstve sa riešili chýbajúce financie

Žiar nad Hronom - Staronový primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj a nový poslanecký zbor v stredu 15. decembra, na slávnostnej časti prvého zasadnutia mestského zastupiteľstva zložili sľuby. V pracovnej časti rozhodli poslanci o zvýšení dane z nehnut

Černaj označil prvé zasadnutie zastupiteľstva za veľmi náročné. „Odhady ministerstva financií, ktoré sme dostali vlastne pred schvaľovaním rozpočtu, sa nezhodujú s realitou, čiže mestu Žiar nad Hronom chýba reálne viac ako 300.000 eur,“ objasnil Černaj. Zvýšenie dane z nehnuteľnosti pre podnikateľské subjekty, by „malo urobiť vlastne príjem okolo 200.000 eur do rozpočtu mesta za jeden rok“. Podľa slov Černaja to nie je také zvýšenie, ktoré by znamenalo likvidáciu pre ktorýkoľvek podnikateľský subjekt. „To nie je ešte koniec, tie prostriedky, škrty, znižovanie výdavkov sa budú hľadať ďalej,“ dodal Černaj.

Vyrovnaný rozpočet mesta Žiar nad Hronom na rok 2011 v celkovej výške 11,7 milióna eur na strane príjmovej aj výdavkovej schválili poslanci na októbrovom mestskom zastupiteľstve. Ako povedal vedúci odboru ekonomiky a financovania mestského úradu Juraj Gallo, októbrový rozpočet vychádzal z prognóz ministerstva financií v septembri. To, že predpokladaný príjem na podielových daniach bude asi o 331.939 eur nižší, než je schválený v rozpočte, sa podľa jeho slov dozvedeli až 23. novembra. Gallo dodal, že už na októbrovom zastupiteľstve bol rozpočet asi o 331.939 eur opatrnejší, než hovorila prognóza.

O novom VZN-ku sa v stredu hlasovalo dva krát. Prvý krát nebolo schválené. Po prestávke dve z poslankýň Monika Balážová a Katarína Dekýšová uviedli, že ich hlasovacie zariadenie zlyhalo. Prvé hlasovanie bolo vyhlásené za zmätočné, v druhom pokuse už upravené VZN-ko prešlo.

Černaja čaká tretie volebné obdobie. „Chcem vlastne pokračovať v tom nasadenom trende, ktorý sme robili osem rokov. Chcem dokončiť množstvo projektov, ktoré máme rozpracované,“ povedal primátor. Ako pokračoval, jeho túžbou je, aby sa im spoločne s poslaneckým zborom podarilo udržať trend a štandard, ktoré mesto má. „Aj napriek tomu, že kríza, ktorá prišla aj na Slovensko, pre samosprávy prichádza v plnom znení až v najbližšom roku 2011,“ povedal Černaj. Ako dodal, obyvateľov chce čo najviac vtiahnuť do riešenia vecí verejných.

Pozrite si videorozhovory k téme: Juraj Gallo, Ján Vinarčík, Michal Žúrav, Norbert Nagy, Katarína Dekýšová, Monika Balážová a Ivan Černaj .

Žiar24 prinesie aj kompletný záznam z prerokúvania tohto bodu.

Zdroj: TASR, mak Video: mak

[color=#ff0000]­Súvisiace články[/color]:

Diskusia a zmätočné hlasovanie v žiarskom parlamente 1 http://www.ziar24.sk/news.php?… Diskusia a zmätočné hlasovanie v žiarskom parlamente 2 http://www.ziar24.sk/news.php?…

Na prvom zastupiteľstve sa riešili chýbajúce financie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM