Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Na slávneho rodáka nezabudli: V dedinke vznikne pocta Maximiliánovi Hellovi

Známeho astronóma, po ktorom nesie meno i žiarske planetárium, si v rodnej dedinke uctia. Do obce mieri delegácia z Nórska, Hellovi chcú vytvoriť aj expozíciu.

Ilustračný obrázok k článku Na slávneho rodáka nezabudli: V dedinke vznikne pocta Maximiliánovi Hellovi
Zdroj: TASR

Slávny kňaz, astronóm, matematik a fyzik Maximilián Hell, ktorý sa v rokoch 1768 až 1770 zúčastnil expedície za severný polárny kruh na ostrove Vardo, spája svoju rodnú obec Štiavnické Bane s Nórskom aj v súčasnosti. Samospráva obce ležiacej pod Sitnom už o niekoľko dní podpíše s týmto nórskym mestom partnerskú zmluvu.

Na ostrove Vardo pozoroval Hell prechod Venuše cez slnečný disk, tiež tu vyrátal vzdialenosť Slnka od Zeme a urobil tam aj iné objavy," priblížil starosta Stanislav Neuschl. Pozorovanie prechodu Venuše uskutočnil na pozvanie dánskeho kráľa Kristiána VII.

Na pôsobenie slávneho rodáka v ďalekej cudzine sa tak snažia v obci nadviazať aj v súčasnosti. Družbu s tamojšou strednou školou má aj miestna základná škola, ktorá nesie pomenovanie po Hellovi a je známa sokoliarstvom.

Čítajte tiež: Neobyčajná dedinská škola s novinkami: Mieria sem lektori z Austrálie a Mexika

Teraz sa preto podľa Neuschla zamerajú na budovanie partnerskej dohody na úrovni samosprávy. Už budúci týždeň by mala do obce prísť delegácia z Vardo, aby spoločne podpísali partnerskú zmluvu.

Maximilián Hell sa narodil v Štiavnických Baniach v roku 1720. Obec v súčasnosti za pomoci nórskych fondov rekonštruuje historickú baštu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a ktorá bola kedysi súčasťou opevnenia Vindšachty. V nej plánujú zriadiť expozíciu venovanú tomuto slávnemu rodákovi. Otvorenie, ktoré podľa starostu chystajú už o niekoľko mesiacov, sa zdržalo, pretože pod objektom bola pri výkopových prácach objavená pivnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM