Martin Károly Iné športy

Na slovenskom šampionáte v behu na 50 km aj žiarsky vytrvalec

V Žiline sa v sobotu, 16. októbra uskutočnil 21. roč. atletického podujatia – Deň supervytrvalca. Dvadsaťpäť atlétov, z toho 3 ženy sa postavilo na štart ultravytrvalostnej 50-kilometrovej bežeckej trate, keď zároveň aj súperili v majstrovstvách S

Do cieľa ich dobehlo devätnásť. Supervytrvalci absolvovali v parku na Bôriku na asfaltovom chodníku takmer 53 okruhov dlhých 950 m.V štartovom poli bol aj jeden zástupca regiónu Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica.

Štyridsaťdeväťročný Jozef Mecele zo Starej Kremničky reprezentujúci Slovalco Žiar trinásť dní po Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach na 42,195 km absolvoval tentoraz „päťdesiatku“, po druhý raz v kariére. Časom 4:32:58 (medzičas na maratóne 3:47:40) obsadil v absolútnom poradí mužov a žien 16. miesto, v poradí mužov 15. miesto a v kategórii veteránov 40–49-ročných mu patrila 6. priečka. Za svojim výkonom na „päťdesiatke“ v Žiline z r. 2005 zaostal o 10:29 min. Mecele má na svojom bežeckom účte už 54 pretekov rovnajúcich sa maratónu (42,195 km) alebo behov dlhších. V pretekoch sa darilo Ondrejovi Veselovskému (Maratón klub Rajec), bývalému mníchovi-kapucínovi z kláštora v „Strede Európy“ v Kremnických Baniach, bývalému futbalistovi Krahúl i Kremnických Baní, dnes učiteľovi na ZŠ v Hornej Štubni (okr. Turčianske Teplice). Obsadil 4. miesto v absolútnom poradí mužov a 2. miesto v kategórii mužov do 39 rokov. Absolútnym víťazom a majstrom SR sa stal bývalý slovenský chodecký reprezentant, dvojnásobný olympionik (1996, 2000), držiteľ striebra z tohtoročných M-SR v maratóne ** Peter Tichý** (ŠKP Čadca). Medzi ženami bola najrýchlejšia jeho klubová kolegyňa Anna Balošáková, bronzová zo slovenského šampionátu v maratóne 2010. Víťazná trojica mužov bude reprezentovať SR v novembri na majstrovstvách sveta a Európy v behu na 100 km v Gibraltári. Najstarším účastníkom, ktorý aj dobehol do cieľa bol 65-ročný Anton Gombár zo Zvolena.

Foto: Michal Holík

Beh Zilina
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM