Barbara Dallosová Recept na dnes

Na žiarskom námestí sa podávala vegánska kapustnica: Posledná ingrediencia vás očarí, RECEPT

Partia priateľov z okolitých dediniek sa rozhodla Žiarčanom naservírovať vegánsku kapustnicu. Jej zlatým klincom bola sladučká ingrediencia na záver. Poznáme recept...

Ilustračný obrázok k článku Na žiarskom námestí sa podávala vegánska kapustnica: Posledná ingrediencia vás očarí, RECEPT
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na tradičnú súťaž vo varení kapustnice na žiarskom námestí prišli tímy s rôznymi receptami. Niekto stavil na klasiku od starej mamy, našli sa ale aj moderné variácie obľúbenej vianočnej polievky. Jednou z nich bola takzvaná kapustnica zlého lovca. Ako napovedá jej názov, mäso by ste v nej hľadali márne. Nešlo však len o vegetariánsku, ale dokonca vegánsku kapustnicu.

Všetko sa dá nahradiť

O jej prípravu sa postarala partia mladých ľudí z obcí okolo Žiaru. Rebecca Hrošová, Paula Barboriaková a bratia Matej a Jakub Rafaelisovci. Práve Rebecca je vegánkou už niekoľko rokov a na trhu s vegánskymi produktmi sa dobre orientuje. Ako hovorí, v súčasnosti sa už dá spraviť vegánska verzia takmer akéhokoľvek jedla.

,,Dnes už nie je taký veľký problém sa takto stravovať, všetko sa dá nahradiť a aj dostupnosť vegánskych potravín je omnoho lepšia než v minulosti. Ja som sa stala vegánkou pred piatimi rokmi a keď som sa vrátila domov z Anglicka, ten sortiment nebol až tak rozmanitý ako v súčasnosti. Možnosti najesť sa niekde vegánsky boli obmedzené. Za ten krátky čas sa ponuka naozaj rozšírila, keďže vegánov i lokálnych výrobcov pribúda," vysvetľuje.

Kuchársky tím sme zastihli keď už kapustnica rozvoniavala, chalani poctivo miešali a Paula práve pripravovala zátrepku na zahustenie. Recept na vegánsku kapustnicu začína ako mnohé iné, opražením cibuľky na oleji.

Ako na vegánsku kapustnicu?

,,K osmahnutej cibuľke sme pridali údenú aj sladkú papriku, cesnak, potom kapustu aj so šťavou. Kapustu odporúčame poprekrajovať, ak je dlhšia, aby sa kapustnica lepšie jedla. Zaliali sme to vodou, pridali sme bobkový list, koreniny a soľ. Nejaké koreniny už ale boli aj v kapuste, takže k dochucovaniu treba pristupovať citlivo a ochutnávať. Následne sme pridali hríby. Potom sa kapustnica varí a po približne štyridsiatich minútach sa pridajú slivky. Potom sme pridali smotanu, v tomto prípade, keďže ide o vegánsku kapustnicu, sme siahli po sójovej smotane. Teraz kapustnicu zahustíme zátrepkou a na záver do nej pôjde takzvaná klobaňa, čo je vegánska klobáska," diktuje nám Paula recept miešajúc zátrepku.

Aby chute v kapustnici krásne hrali, na záver sa dozdobuje sušenými hruškami. ,,Tie sa nepridávajú počas varenia, ale až do porcie. S kyslosťou kapusty sladučké hrušky vytvárajú veľmi príjemnú kombináciu," dodáva Paula.

Na otázku, či je vegánsky celý kuchársky tím, odpovedá Paula s úsmevom. ,,Stopercentný vegán je iba Rebecca, ale naša strava s priateľom Jakubom je tiež z veľkej časti vegánska. Maťo tak príležitostne niečo ochutná."

Zaujala vás kapustnica v trochu inej podobe? Máte tiež netradičný recept na vianočné menu? Podeľte sa s nami a pošlite nám ho do správy na našom Facebooku alebo na mail dallosova@global24.sk.

Partia priateľov varila vegánsku kapustnicu na žiarskom námestí
2
Galéria

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie