Jakub Forgács Správy

Na župe zasadal KRÍZOVÝ štáb: BBSK chystá konkrétne kroky na pomoc Ukrajincom

Tragická situácia na Ukrajine nehodlá nechať len tak ani Banskobystrický samosprávny kraj. Pre utečencov pripravuje potrebné ubytovanie aj stravu.

Ilustračný obrázok k článku Na župe zasadal KRÍZOVÝ štáb: BBSK chystá konkrétne kroky na pomoc Ukrajincom
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Župan Ján Lunter dnes v dopoludňajších hodinách zvolal Krízový štáb Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý rokoval o možnostiach pomoci utečencom z Ukrajiny i Ukrajincom, ktorí sa dnes na území župy nachádzajú. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Okamžitá pomoc

Kraj je podľa Štepánekovej pripravený na okamžitú pomoc, keď štátne kapacity a miesta v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji, ktoré ministerstvo vnútra určilo ako primárne pre pomoc utečencom pred vojnou na Ukrajine, nebudú postačovať.

„Už dnes vieme povedať, že na našich stredoškolských internátoch máme voľných spolu približne 250 miest, ktoré sme okamžite pripravení ponúknuť utečencom z Ukrajiny. Už včera sme nakontaktovali všetkých poskytovateľov služieb krízovej intervencie v našom kraji, ktorí deklarovali okamžitú kapacitu asi 90 miest,“ informoval predseda BBSK Ján Lunter.

Župa podľa jeho slov pripravuje kompletný zoznam svojich kapacít, vrátane krízového plánu pre zhoršovanie situácie a nárast prílevu utečencov, ktorý poskytne ministerstvu vnútra. V prípade potreby dokáže kraj vytvoriť tisícky miest pre núdzové ubytovanie.

Viac o tom, na čom pracuje kraj, aby pomohol Ukrajincom, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM