Barbara Dallosová Rôzne Správy

Najdlhšie zatmenie Mesiaca v storočí: Vesmírne divadlo si vychutnáme aj v Žiari

Blíži sa noc, kedy sa rozhodne oplatí zdvihnúť zrak k oblohe. Pozorovanie úchvatného úkazu sa chystá aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Najdlhšie zatmenie Mesiaca v storočí: Vesmírne divadlo si vychutnáme aj v Žiari
Zdroj: TASR

Posledný júlový piatok (27.7.) uvidíme nad našimi hlavami mimoriadny úkaz. Ako informuje Slovenský zväz astronómov na svojich oficiálnych stránkach, pôjdeo najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí a súčasne uvidíme aj Mars v jeho veľkej opozícii.

Takmer štyri hodiny

,,Tohtoročné zatmenie bude najdlhším zatmením v tomto storočí, jeho čiastočná fáza bude trvať 3 h 55 min a úplná 1 h 43 min, veľkosť dosiahne 1,609 (v jednotách mesačného priemeru). Mesiac bude prechádzať tesne nad stredom zemského tieňa a tak počas úplnej fázy sa na jeho povrch bude premietať tmavá hnedastá škvrna. Takéto stredové zatmenie sme naposledy videli 15. 6. 2011," vysvetľujú odborníci s tým, že zatmenie bude od nás viditeľné takmer v celom priebehu, okrem začiatku polotieňovej fázy, ktorá však aj tak nie je pozorovateľná.

Podľa astronómov si slabé stmavnutie východnej časti Mesiaca všimneme už počas polotieňovej fázy, asi polhodinu po začiatku zatmenia. Od začiatku čiastočnej fázy potom uvidíme v ďalekohľade pomaly postupujúci mierne neostrý zemský tieň. Vesmírne divadlo vyvrcholí v úplnej fáze, kedy bude mať Mesiac hnedočervené sfarbenie, ktoré astronómovia vysvetľujú lomom slnečných lúčov v zemskej atmosfére.

Nočné sledovanie v Žiari

Na pozorovanie mimoriadneho úkazu láka aj Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Úplné zatmenie Mesiaca ako aj veľkú opozíciu Marsu pozýva žarske planetárium sledovať od deviatej večer až do polnoci. Samozrejme, priať ešte musí aj počasie. Sledovanie prebehne astronomickou technikou a sprevádzať ho bude výklad odborného pracovníka.

,,Pre tých, čo si nechcú nechať ujsť celooblohovú projekciu, sme vo Hviezdnej sále už od 20:00 h pripravili pásmo fulldome filmov a zoznámenia sa s aktuálnou letnou oblohou," láka žiarska hvezdáreň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM