Barbara Dallosová Rôzne Správy

Najobľúbenejší štiavnický tajch kopali ženy: 5 vecí, ktoré ste o Počúvadle nevedeli

Počúvadlo jednoznačne vedie v rebríčku popularity prírodných vodných plôch v okolí. Tajch, pri ktorom ste sa už určite slnili, skrýva zaujímavú minulosť.

Ilustračný obrázok k článku Najobľúbenejší štiavnický tajch kopali ženy: 5 vecí, ktoré ste o Počúvadle nevedeli
Zdroj: TASR

Pôvodne slúžili banskému systému, dnes sa k nim vydávame za oddychom. Náš región je na vodné nádrže, takzvané tajchy, mimoriadne bohatý. Vodnými plochami je posiate najmä okolie neďalekej Banskej Štiavnice a medzi všeobecne najpopulárnejší patrí práve Počúvadlo.

Tajch so sebou nesie i zaujímavý príbeh. My sme vybrali päť faktov, o ktorých možno netušili ani domáci. Spomeňte si na ne, keď sa budete najbližšie budete slniť na brehoch Počúvadla :)

  • Ruku k dielu pri vymeriavaní nádrže priložil aj sám Maximilián Hell.
  • Na začiatku 20. storočia prebytočnú vodu z Počúvadla využívali mlynári. Od roku 1924 Štátne banské riaditeľstvo v Banskej Štiavnici vyberalo od mlynárov mesačné poplatky za dodávku vody v čiastke 200 korún.
  • Až do 19. storočia Počúvadlu patrilo európske prvenstvo za výšku hrádze.
  • Od brehov Počúvadla sa dá za len 1,5 hodiny vystúpiť na legendárne Sitno.
  • Pri výstavbe nádrže medzi robotníkmi prevažovali ženy. Napríklad v roku 1775 tu pracovalo 300 mužov a až 400 žien, s čím Dvorská komora vo Viedni nesúhlasila a žiadala ich prepúšťanie. Svoje si však nepresadila a ženy na stavbe pracovali aj ďalej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/banskastiavnica.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM