Kremnica

Najstaršia škola na Slovensku oslavuje: Sluchovo postihnutých vzdeláva už od roku 1903

Odbornou konferenciou, dňom otvorených dverí a kultúrnym programom oslávi Základná škola pre žiakov so sluchovým postihnutím internátna Viliama Gaňu v Kremnici 110. výročie svojho založenia.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia škola na Slovensku oslavuje: Sluchovo postihnutých vzdeláva už od roku 1903
Zdroj: Webnoviny.sk

Oslavy výročia najstaršej školy na Slovensku sa uskutočnia v dňoch 9.-11. októbra. Informovala o tom riaditeľka ZŠI pre SP Viliama Gaňu v Kremnici Jana Jánošková.

Odborná konferencia na tému Aktuálne trendy vo výchove a vzdelávaní viacnásobne postihnutých v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4), ktorú organizuje škola v spolupráci s Medzinárodným vyšehradským fondom, sa uskutoční v hoteli Centrál v Kremnici v dňoch 9. a 10. októbra a vystúpi na nej celkom 15 odborníkov z viacerých európskych krajín.

Samotná oslava 110. výročia založenia školy je naplánovaná na 10. októbra, kedy sa uskutoční koncert huslistu Petra Michalicu pod diamantovou klenbou v Dome komorovského grófa na Kollárovej ulici v Kremnici. Oslavy zavŕši Deň otvorených dverí 11. októbra, počas ktorého si návštevníci budú môcť prezrieť budovy školy, ukážky vyučovacieho procesu v triedach, prípadne výstavu žiackych výtvarných prác v kresliarni.

Základná škola pre žiakov so sluchovým postihnutím internátna Viliama Gaňu v Kremnici je najstaršia škola na Slovensku, ktorá sa od roku 1903 systematicky bez prerušenia venuje výchove a vzdelávaniu sluchovo postihnutých. Počas svojho pôsobenia vychovala stovky žiakov, ktorí i vďaka nej našli uplatnenie v živote. V súčasnosti má zložky – Špeciálna materská škola, Základná škola, Špeciálna základná škola, Praktická škola, Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva, Školský internát a Školský klub.

Škola má týždennú prevádzku, jej žiaci sú ubytovaní v školskom internáte

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM