Barbara Dallosová Správy

Najväčší žiarsky projekt roka: Čo sa deje v útrobách zimného štadióna?

Zimák bude po rokoch Žiarčanom opäť slúžiť. Na mieste sa pracuje už niekoľko týždňov. Zisťovali sme podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší žiarsky projekt roka: Čo sa deje v útrobách zimného štadióna?
Zdroj: TASR

Primátor mesta Peter Antal skloňuje rekonštrukciu roky nefunkčného zimného štadióna ako prioritu samosprávy v tomto roku. Na obnovu športového stánku poslanci v rozpočte vyčlenili milión eur.

Na zimáku sa najmä búra

Prvé práce na športovisku odštartovali ešte v posledných mesiacoch minulého roka. Pod taktovkou ich má mestská eseročka Technické služby, ktorá sa podpísala aj pod nedávnu rozsiahlu rekonštrukciu futbalového štadióna.

Ako pre Žiar24 uviedol riaditeľ firmy Igor Rozenberg, ešte v minulom roku boli ukončené búracie práce na streche hlavnej tribúny. ,,Dnes sme začali asanovať tretie nadzemné podlažia na hlavnej tribúne. Pokračovať budeme vybúraním severnej strany tribúny, celé to obvodové murivo pôjde preč. Potom budú na rade schody, teda stupne tribúny, budeme ich obnažovať, odstránime z nich pôvodný betónový poter. Tiež budeme robiť sondy do stien na druhom nadzemnom podlaží, aby sme vedeli, aké tam je murivo," opisuje Rozenberg kroky, ktoré čakajú robotníkov v najbližších týždňoch.

Ako pokračoval šéf Technických služieb, okrem rozsiahlych búracích prác prebieha čistenie okolia objektu. Niekoľko pracovníkov tu bojuje s vysokým porastom, ktorý už štadión čiastočne zakrýval. ,,Každým týždňom je odtiaľ preč viac konárov. Snažíme sa ten priestor otvoriť, aby to bolo už z diaľky viditeľné a aby to nevyzeralo ako v džungli," vysvetľuje.

Desiatka ľudí

Na projekte podľa Rozenberga v súčasnosti pracuje desať ľudí. Nie však vždy naraz. ,,Keďže momentálne prebiehajú búracie práce, z bezpečnostného hľadiska nemôžeme nasadiť viac než dvoch troch ľudí, keďže z niekoľkometrovej výšky zhadzujeme tehly. Tí ľudia tam o sebe musia vždy vedieť, kde sa kto nachádza, viac pracovníkov by v tejto fáze predstavovalo vyššie riziko úrazu," priblížil.

Zimný štadión slúžil Žiarčanom od sedemdesiatych rokov, v roku 2009 ale zatvoril svoje brány a s ním v meste skončil i hokej. Po zimnom športovom stánku je zo strany obyvateľov dopyt a mesto niekoľko rokov hľadalo spôsob, ako jeho fungovanie obnoviť. Termín jeho dokončenia je podľa plánov radnice koniec tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM