Jakub Tílesch Kremnica

Najväčšiu organovú prehliadku otvorili v Kremnici

Kremnica 11. júla - Profesor Ludwig Ruckdeschel, ktorý je od roku 2003 hlavným organistom Dómu sv. Štefana v Passau, bude dnesbol v nedeľu večer prvým interpretom 14. ročníka festivalu Kremnický hradný organ. Podujatie, ktoré je najväčšie svojho dru

Ako na svojej internetovej stránke informujú organizátori festivalu zo spoločnosti Ars Consulting, takzvanú kľučku na dverách si oddnes začnú podávať známi interpreti, umelci s veľkým renomé, organisti z najvýznamnejších kultúrnych, cirkevných i koncertných centier. „Niektorí z tohoročných hostí už v Kremnici koncertovali, a vzhľadom k nadobudnutej spokojnosti sa k nám radi vracajú,“ píše sa na stránke.

Kremnický hradný organ je festival, ktorý uprednostňuje moderný pohľad na organovú interpretáciu. Kreatívnym spôsobom prezentuje najvýznamnejších organových umelcov a laureátov prestížnych interpretačných súťaží.

Umeleckí hostia festivalu patria k absolútnej svetovej špičke. Na podujatí doteraz koncertovali organisti z viac ako 20 krajín. Miestom konania festivalu je Kostol sv. Kataríny, nachádzajúci sa v areáli Mestského hradu v Kremnici. V tomto kostole je inštalovaný koncertný organ Rieger-Kloss z roku 1992, ktorý postavili v českom Krnove. Vďaka svojej dispozícii – obsahuje približne 3500 píšťal a 60 registrov – patrí k najmodernejším nástrojom na Slovensku. Je to zároveň jediný organ, ktorý umožňuje hrať kompletnú organovú literatúru stredoveku i moderné skladby 19. a 20. storočia.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM