Barbara Dallosová Správy

Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

Voľne pobehujúce nebezpečné psy, epidémia žltačky a zlé životné podmienky. Toto nie sú jediné problémy lokality Pod Kortínou. Osada sa pasuje aj s drogovo závislými deťmi. Opatrenia sa robia, vek fetujúcich detí sa však aj tak znižuje.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!
Zdroj: Webnoviny.sk

Nápravné opatrenia

Prípady fetujúcich detí a mládeže v tejto oblasti terénni pracovníci prvý krát zaregistrovali pred troma rokmi. Ihneď boli však zavedené nápravné opatrenia. Podľa terénnej pracovníčky Adriany Šarköziovej sa ukázali ako efektívne. ,,Deti boli v reedukačnom zariadení, vykonali sa aj nejaké nápravné opatrenia. Keď sa vrátia, zväčša sa to už nedeje, len v niektorých prípadoch to robia ďalej," zhodnotila.

Fetujúci predškoláci

Hoci Šarköziová uisťuje že v súčasnosti sa problém týka približne desiatky detí vo veku od 11 rokov a situácia sa stabilizuje, vek fetujúcich detí sa neustále znižuje. Podľa vedúcej odboru starostlivosti o obyvateľa žiarskeho Mestského úradu Moniky Minárovej už zaregistrovali pri fetovaní aj mladšie deti, a to vo veku okolo päť – šesť rokov. Deti pritom podľa nej siahajú väčšinou po voľne dostupnom drogistickom materiáli, ako je napríklad toluén.

Rodičovský príklad

Terénna sociálna pracovníčka si myslí, že dôvodom takýchto sklonov u detí a mládeže je najmä to, že nevedia efektívne využiť voľný čas. Minárová ju dopĺňa: ,,Myslím, že je to mix rôznych podnetov, jedným z nich môžu byť aj samotní rodičia, ktorí majú takéto problémy.“

MsÚ v Žiari nad Hronom síce nemá v súčasnosti odborníka na drogové závislosti, pri svojej práci však využíva externých odborníkov. ,,Ak je s rodičmi normálna komunikácia, odporučíme im v prvom rade zájsť za obvodným lekárom a potom za odborníkmi, ako je psychiatrická liečebňa v Kremnici či centrum pedagogicko-psychologického poradenstva," dodala Minárová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM