Barbara Dallosová Samospráva

Náramky pre žiarskych seniorov majú pomôcť v núdzi: Radnica ale zverejnila cenu

Nová sociálna služba má podľa žiarskych mestských zabrániť zbytočným úmrtiam, seniorov ale môže chrániť i pred pochybnými podomovými predajcami. Čítajte, ako to celé bude fungovať a koľko to bude stáť.

Ilustračný obrázok k článku Náramky pre žiarskych seniorov majú pomôcť v núdzi: Radnica ale zverejnila cenu
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Po zvýhodnenej preprave pre dôchodcov, takzvanom sociálnom taxíku, prichádza mesto Žiar nad Hronom s ďalšou sociálnou službou, ktorá by mala skvalitniť život najmä skôr narodeným obyvateľom.

Zámer ponúknuť Žiarčanom signalizačné zariadenie určené na pomoc seniorom či zdravotne postihnutým avizovalo mesto už pred časom. Náramky života, ako ich radnica nazvala, by mohli byť dostupné už začiatkom budúceho roka.

Ako náramok funguje

Ak sa držiteľ signalizačného náramku dostane do núdzovej situácie, stačí zatlačiť na ňom umiestnené tlačidlo. To vyšle alarm na Mestskú políciu. Na miesto, odkiaľ signál príde, bude okamžite vyslaná hliadka.

Ako na tlačovej konferencii vysvetlil primátor mesta Peter Antal, mestskí policajti ďalej rozhodnú, či je potrebné privolať ďalšie zložky, napríklad záchranárov. Podľa Antala má byť Žiar prvým mestom na Slovensku, ktoré svojim obyvateľom náramky života ponúkne.

,,Bezpečnosť obyvateľov je na prvých priečkach záujmu vedenia mesta. Zariadenie má pomôcť osamelo žijúcim osobám, ktoré sa môžu dostať do situácie, kedy si nedokážu sami privolať pomoc mobilným telefónom, alebo zavolať suseda, prípadne si v strese nevedia spomenúť ani na číslo tiesňovej linky. Vtedy stačí jednoducho zatlačiť tlačidlo na náramku a pomoc bude okamžite vyslaná," priblížil primátor.

Dve možnosti

Zariadenia bude dodávať súkromná spoločnosť. Celý systém nespočíva len v samotnom náramku, do bytu objednávateľa bude tiež nainštalované GPRS zariadenie, ktoré bude signál vysielať. Možnosti, akými za zariadenie zaplatiť, sú dve.

Náramok života stojí 27 eur, vysielacie zariadenie 493 eur. Celkom teda jednorázovo môžeme zaplatiť 520 eur. Druhým variantom je zakúpenie náramku za 27 eur bez zariadenia GPRS, s následnou platbou prenájmu zariadenia, ktorá by sa pohybovala vo výške 15 eur mesačne.

,,Určite to nie je lacná záležitosť, avšak som presvedčený, že pokiaľ rodinám alebo deťom záleží na bezpečnosti svojich rodičov, tak tie prostriedky, ktoré na to vynaložia, budú dobrou investíciou," podotkol na margo ceny zariadenia Antal.

Len ak bude záujem

Projekt by podľa zástupcov mesta mohol byť spustený v prvom štvrťroku roka 2016. To, či ale služba vôbec zavedená bude, určí záujem. Počas nasledujúcich týždňov by sa v schránkach Žiarčanov mali objaviť informačné letáky so všetkými potrebnými informáciami vrátane ceny a s kontaktnými údajmi, kam prípadný záujem nahlasovať.

Na fotke: Náčelník MsP Róbert Šiška ukazuje signalizačný náramok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM