Zuzana Vajayová Rôzne

Náramky „sexu“ žiarske deti nesmú nosiť do školy

Na prvý pohľad nevinné farebné náramky z gumy vyvolali vlnu nevôle na viacerých žiarskych základných školách. Nejde totiž len o bežnú ozdobu na ruky, pretože farebná bižutéria v sebe skrýva hlboký sexuálny podtón.

„Žltá znamená objatie,“ vysvetľuje desaťročná Ema a pokračuje s návodom ako to celé funguje: „Ak mi niekto stiahne žltý náramok z ruky alebo ho roztrhne, musí ma objať.“ O zmysle náramkov sa deti dozvedeli od kamarátov alebo na internete. Kúpiť sa však bežne dajú aj v obchodoch s oblečením v meste a ich cena sa pohybuje od 30 do 60 centov, pričom v jednom balení je dvanásť gumených ozdôb na ruky. „Doma náramky nosím, ale nepoužívam ich významy,“ svorne tvrdí desaťročný Adam.

Školy situáciu riešia zákazom

„V našej škole sa začali náramky objavovať mesiac maximálne dva dozadu,“ začína rozprávať riaditeľka Základnej školy na Ul. M.R. Štefánika v Žiari nad Hronom Monika Dobrotová. Spočiatku učitelia nevedeli, o čo v prípade farebnej bižutérie ide, keď sa však stala hlavnou témou rozhovorov detí, začali sa o ňu viac zaujímať. „Pani učiteľky skúmali na internete, čo každá farba znamená, následne sme sa rozhodli ich nosenie zakázať,“ dodáva Dobrotová. Žiaci na spomínanej škole nesmú nosiť náramky „sexu“ do školy, o čom boli upovedomení rodičia pomocou oznamu v žiackych knižkách a na rodičovských združeniach. Podľa Dobrotovej sa na škole nevyskytol konflikt spojený so sťahovaním alebo roztrhnutím náramkov. Deti sa len počas vyučovania hrali s ozdobami na rukách, čo odpútavalo ich pozornosť na vyučovaní. Žiaci podľa jej slov zákaz akceptujú, no riaditeľka sa nebráni tomu, aby sa zákaz nosiť náramky do školy objavil od budúceho školského roka v školskom poriadku. Podobná situácia je aj na ostatných žiarskych základných školách. Na „Jednotke“ taktiež uvažujú nad oficiálnym zákazom nosenia farebných ozdôb na ruky. V ostatných dvoch mestských základných školách postačil na vyriešenie situácie rozhovor s deťmi v rámci triednických hodín a rodičmi počas rodičovských združení.

Zákaz by mal byť sprevádzaný vysvetlením

Detská psychologička Soňa Brašeňová považuje nosenie náramkov za hrozbu len u tých detí, ktoré si ich cielene kupujú s vedomím ich obsahu: „Náramky so sexuálnym podtónom sú prejavom záujmu a premýšľania v tomto smere s istým druhom vystavovania sa.“ Zákaz nosenia náramkov na žiarskych základných školách by mal byť podľa nej sprevádzaný vysvetlením, prečo sa tak deje, aby sa u deti neprejavila opačná reakcia – čiže začnú ozdoby ešte viac používať: „Zakázať nosenie náramku bez skutočného vysvetlenia by naozaj nemuselo priniesť očakávaný efekt. Bol by to ale aspoň signál pre odmietanie nevhodného smerovania k zrýchlenému psychosexuálnemu aktivizovaniu s potrebnými morálnymi mantinelmi,“ vysvetľuje psychologička. Rodičia by symbolickú bižutériu nemali nechať bez povšimnutia: „Žiaľ, mnohí rodičia pre svoje osobné alebo pracovné problémy veľakrát neregistrujú alebo nepostrehnú a teda neriešia mnohé veci. Napríklad pokojne večer pozerajúc televíziu netušia, že ich dvanásť ročná dcéra si dáva na facebook fotky s dvojzmyselným farbením očakávajúc reakcie ostatných,“ hovorí na záver Brašeňová.

Náramky sú skutočnou „sexuálnou výchovou“

Náramky „sexu“ k nám prišli z Anglicka, kde proti nim demonštrujú celé zástupy rodičov. Každá farba totiž znemená niečo iné, od nevinného objatia (žltá), cez análny sex (trblietavá modrá) až po pohlavný styk (čierna). Všetky spomínané „dospelácke“ zážitky by mal nositeľ náramkov objaviť s niekým, kto mu z ruky stiahne alebo roztrhne náramok danej farby. Tu sú významy niektorých z nich:

Žltá- objatie Ružová- cucflek Oranžová- bozk Fialová- bozk rovnakému pohlaviu Červená- zatancovať striptíz Zelená- orálny sex na dievčati Modrá- orálny sex na chlapcovi Trblietavá fialová- francúzsky bozk Trblietavá modrá- análny sex Trblietavá zelená- sex v polohe 69 Čierna- sex Priesvitná, biela, zlatá, strieborná – čokoľvek, čo chce ten, kto náramok strhol

Zdroj: Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM