Barbara Dallosová Správy

Návštevníci sú v dedine plnej slepých uličiek stratení: Osadia tu 64 smerových tabúľ!

Miestni sú zvyknutí, cudzí ale majú problém. Ocitnúť sa v komplikovane rozčlenenej dedinke v slepej uličke nemusí byť len metaforou. Návštevníci často skončia autom aj v súkromnom dvore. Samospráva našla riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci sú v dedine plnej slepých uličiek stratení: Osadia tu 64 smerových tabúľ!
Zdroj: TASR

V obci Malá Lehota v okrese Žarnovica by už čoskoro mali pribudnúť nové smerové tabule s názvami štálov (lazov) a v niektorých uliciach aj dopravné značky s významom slepá ulica. Hoci dedina má v názve slovo malá, rozlohou k malým obciam nepatrí. Rozdelená je na 17 štálov. V tých sa ťažko vyznajú najmä prišelci.

Pribudne takmer 70 tabúľ

Samospráva chce cudzím orientáciu v obci uľahčiť. Ako uviedol starosta Dušan Pacalaj, 64 smerových tabúľ je už pripravených na osadenie, v dedine iba čakajú, kedy im to počasie dovolí. Postavené budú na 25 stĺpoch a osadené na každej križovatke z hlavnej cesty. ,,Keď pôjde návštevník alebo niekto iný, tak uvidí, v ktorom štále sa momentálne nachádza a ktorým smerom je daný štál," podotkol Pacalaj.

Tabule sú drevené a ich životnosť by mala byť podľa starostu približne 30 rokov. Ich konečná podoba je spoločným dielom samosprávy a obyvateľov, ktorí ich mohli od začiatku pripomienkovať.

Starosti robia aj slepé ulice

Okrem týchto smerových tabúľ by malo v blízkom čase v obci pribudnúť aj značenie slepých ulíc.

,,Máme jeden veľký problém. Naša dedina je rozlohou cez 22 štvorcových kilometrov, to znamená, že my máme do tých štálov odbočky, ale štále už potom ďalej nie sú prejazdné," vysvetlil Pacalaj s tým, že sa stali prípady, kedy sa návštevníci obce nedokázali orientovať a zachádzali aj do súkromných dvorov, kde sa zložito otáčali.

V budúcnosti to má zamedziť nové značenie, ktoré podľa starostu už schválil aj dopravný inšpektorát, pričom sú určené konkrétne miesta, kde bude značenie osadené. V centre obce v blízkosti školy pribudnú tiež dva spomaľovacie retardéry s označením.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM