Monika Obrtalová Rôzne

Navštívte dravcov z ríše rastlín!

Počas celého septembra si môžu záujemcovia pozrieť v priestoroch Tihányiovského kaštieľa v Radvani v Banskej Bystrici zaujímavú výstavu s názvom Dravci v ríši rastlín, ktorá po viac ako dvoch rokoch nadväzuje na veľmi úspešné „živé“ výstavy Tarantuly

Výstava obsahuje mäsožravé rastliny zastupujúce 40 druhov a 9 rodov, ktorých veľkosť sa pohybuje od niekoľkých milimetrov až po jeden meter. Bohaté zastúpenie majú rosičky, tučnice, bublinatky, mucholapky a krčiažniky, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky, Austrálie, juhovýchodnej Ázie, južnej Afriky, Severnej Ameriky, ale aj Európy. „Tieto rastliny rastú na extrémnych stanovištiach, kde je nedostatok dusíka. Práve dusík si dopĺňajú heterotrofným spôsobom, teda z tela drobných živočíchov. Ide o rôzne skupiny hmyzu ako drobné mušky, veľké muchy, ale aj osy, ktoré zachytávajú na svojom tele, predovšetkým listoch,“ vysvetľuje spôsob prežitia týchto rastlín Elena Martincová, správkyňa zbierok Stredoslovenského múzea v Tihányiovskom kaštieli.

Mäsožravé rastliny majú vo svojich lapacích a tráviacich orgánoch enzým, ktorý im hmyz pomáha rozkladať. „Tieto rastliny majú stavbu tela prispôsobenú tak, aby naň lákali hmyz. Napríklad majú špeciálne žliazky, ktoré sú naplnené nektárom. Tieto žliazky produkujú lepkavú tekutinu a keď sa doň hmyz namočí, prilepí sa a zostane uväznení,“ opisuje priebeh lapenia koristi Martincová. Väčšina z vystavovaných rastlín však patrí medzi ohrozené druhy. „Na celom svete sú pomaly likvidované ich prirodzené biotopy. Napríklad rašeliniská alebo podmáčané lesy, ktoré človek premieňa na úrodné polia, prípadne slúžia ako vhodný základ pre výstavbu,“ hovorí o smutnom osude dravcov z ríše rastlín Martincová.

Autorom celej výstavy je Andrej Devečka z Ivanky pri Dunaji, ktorý sa pestovaniu takýchto rastlín venuje už 17 rokov. Vo svojom skleníku má už približne 240 druhov mäsožravých rastlín. „Pestovať v domácom prostredí ich môže ktokoľvek. Stačí rastlinu položiť na parapetnú dosku orientovanú na južnú stranu a dopriať jej dostatok vody. Mäsožravé rastliny si dokonca môžete zakúpiť aj priamo u nás, počas spomínanej výstavy. Stoja od troch do desiatich eur,“ uzatvára Martincová.

moo

rastlinky
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM