Barbara Dallosová Samospráva

Nazrite do žiarskej mestskej kasy: Koľko dá radnica na platy úradníkov či mestských policajtov?

Rozpočet je akousi veľkou peňaženkou mesta. V jeho návrhu radnica odhaduje, koľko peňazí kam potečie. Do výdavkovej časti patria aj platy zamestnancov úradu. Pozrite si čísla.

Ilustračný obrázok k článku Nazrite do žiarskej mestskej kasy: Koľko dá radnica na platy úradníkov či mestských policajtov?
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, ako chce samospráva mesta Žiar nad Hronom hospodáriť v najbližšom období, hovorí Návrh viacročného rozpočtu na roky 2016 – 2018. Spomínaný materiál schválili na decembrovom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva. V návrhu sa píše aj o pohybe peňazí vo vnútornej správe úradu. Do tej patria i výdavky na platy zamestnancov.

Vrátane platu primátora

Ako sa uvádza v návrhu, na mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania (ďalej len mzdy) výkonných a zákonodarných orgánov MsÚ vynaloží samospráva v nasledujúcom kalendárnom roku 943 207 eur. Do tejto kategórie výdavkov patrí aj plat primátora mesta.

Medzi ostatné výdavky v tejto kategórii patria napríklad i financie na odchodné vo výške 4 046 eur, tuzemské i zahraničné cestovné náklady vo výške celkom 3 000 eur, alebo odmeny a príspevky vyčíslené na 52 290 eur.

Policajtom i zamestnancom nového projektu

Pre porovnanie, v kategórii s názvom Iné všeobecné služby – Matrika sú výdavky na mzdy v roku 2016 vyčíslené na 26 249 eur. Ďalšou súčasťou chodu samosprávy je Mestská polícia. Tu návrh počíta s rozpočtom na mzdy vo výške 325 460 eur, cestovné náhrady sa majú pohybovať vo výške 200 eur a na odchodné má byť vyčlenených 771 eur.

Okrem predstaviteľov mesta, úradníkov a policajtov putujú peniaze z mestskej kasy ešte do niekoľkých ďalších kategórií ľudských zdrojov. Na mzdy komunitných pracovníkov má v budúcom roku putovať 69 771 eur, na mzdy v onedlho otvorenom Centre zhodnocovania odpadov (CZO) 380 778 eur, na mzdy zamestnancov detských jaslí 62 718 eur a zamestnancov DOS 116 617 eur.

Môže vás zaujímať:

Odvážne rozpočtové plány žiarskej radnice: Pol milióna eur na štadión, ešte viac na nové centrum

Výdavky v státisícoch, práca pre desiatky ľudí: Žiarsky projekt, aký nemajú inde na Slovensku, onedlho spustia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM