Martin Károly Od Vás

/Ne/obyčajná cesta

Jedna z ciest do Banskej Štiavnice vedie takzvanou dolinou Trate mládeže cez Kozelník a Banskú Belú. Možno ste si nestačili všimnúť, čo všetko sa tu dá vidieť.

Cesta takéto pomenovanie získala až po druhej svetovej vojne, keď tu bola v rokoch 1943–1949 prebudovaná úzkokoľajná železničná trať na trať s normálnym rozchodom. Z tohto obdobia určite budú zaujímavo pôsobiť dva železničné viadukty vo výške 17 a 21 metrov nad okolitým terénom.

V Kozelníku určite neprehliadnite** barokový dostavníkový hostinec z konca 18. storočia**. Z jednej strany vošiel do hostinca dostavník s koňmi, cestujúci sa tu mohli občerstviť prípadne aj vyspať, druhou stranou vychádzali, ale asi najdôležitejšia bola výmena unavených koní. Napríklad pri návšteve Jeho Výsosti Jozefa II. v banských mestách tu na neho čakalo 48 koní na 6 záprahov a 3 štvorzáprahy. Cisár síce zmenil program a do Kozelníka neprišiel, ale si myslím, že pripravených 48 koní to už bola slušná kapacita. Hostinec má klembovité stropy.

Ďalšou zaujímavou budovou v Kozelníku je budova, v ktorej sa vyberalo mýto pri prechode medzi zvolenskou a hontianskou župou. Budovu podľa jej architektúry určite na prvý pohľad spoznáme.

V Kozelníku bol v minulosti aj železiarsky hámor, dnes už po ňom zostali len kamenné zbytky. Po pravej strane cesty sa nachádza portál banskobelianskej dedičnej štôlne, ktorá sa začala raziť už v roku 1504 za účelom odvodnenie baní v okolí Banskej Belej, je 8700 metrov dlhá a bola razená 350 rokov, neskutočné dielo ľudských rúk. Dedičná štôlňa sa prestala raziť v roku 1859. Žiaľ baníctvo ani toto dielo nezachránila.

Dostali sme sa do Banskej Belej, prvá písomná zmienka o nej je z roku 1223, okolo roku 1453 bola povýšená na slobodné kráľovské mesto. V Banskej Belej sa nachádza architektonicky jedinečný chrámový areál. Farský kostol Sv. Jána bol pôvodne románskou stavbou z 13. storočia, prestavaný v goticko – renesančnom slohu. Menší kostol Panny Márie z roku 1708 bol pôvodne vystavaný v barokovom slohu, prestavaný v klasistickom slohu, veľmi perná je aj baroková kaplnka Sv. Jána Nepomuckého z roku 1756. Cesta touto dolinou je skutočne plná zaujímavostí.

Richard Kafka

B Bela
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM