Martin Károly Kultúra

Nečakali ani vlastný koncert a už sú na turné – Youcoco

Trenčianska kapela Youcoco odohrala koncert v Kremnici. Po vydaní debutového albumu Big Now! sa duo Youcoco vydalo aj na turné Big Now! Tour 2010. V rámci neho sa 15.10. predstavili aj publiku v Kine Akropola Kremnica.Duo Youcoco, v preklade ty koks

Kedy ste spolu začali hrať? Ria: Dokopy sme sa dali na jar v roku 2005, ale pre nás to nebolo nič oficiálne. Dokonca aj názov kapely sme vymysleli až pre naším prvým koncertom. Ten sme odohrali v Trenčíne, v zime v roku 2007. Radka: Medzitým sme mali ešte ročnú pauzu, pretože som bola v zahraničí. Až potom sme sa tak nenápadne začali približovať k prvému vystúpeniu. My sme vlastne ani neplánovali, že niekedy budeme mať koncert.

Ako ste sa dostali do povedomia ľudí? Ria: Cez kamaráta, ktorý má kontakty v rádiu FM. Tam sme naživo odohrali štyri skladby a tie nám aj nahrali. Dovtedy sme nemali žiadnu oficiálnu nahrávku. No a po vystúpení v FM-ku sme si zriadili MySpace kde sme tie štyri nahrávky zavesili a vtedy nás ľudia začali nejako spoznávať. Potom sa to šialene rýchlo rozbehlo, až sme samé nestíhali.

Zvyknú vás s niekým porovnávať? Radka: Často nás prirovnávajú k PJ Harvey čo je pre nás svojím spôsobom veľká pocta. Ale bolo by ideálne, keby nás ľudia neprirovnávali k nikomu, pretože hudba je o tom, byť originálny.

Čo považujete za najväčší úspech kapely? Ria: V júli tohto roku sa nám podarilo nahrať album Big Now!, čo sme chceli už dávnejšie, ale je to komplikované, keďže si všetko robíme samy. Radka: Úspechom je aj to, že sme už dvakrát hrali na festivale Pohoda a to v dosť lukratívnom čase. No a teraz sme na koncertnom turné pri príležitosti vydania albumu.

Kde všade odohráte koncerty? Ria: Okrem slovenských miest ideme do Rakúska a Nemecka. Nemecko nám dohodila hudobníčka Bety Majerníková z Noisecut, ktorá tam má kontakty. Ona poslala nejaké typy na slovenské kapely a oni si vybrali nás, čo nás veľmi teší. Teraz je to celkom intenzívne. Radka: V rámci turné sme už odohrali koncerty aj v Prahe a Brne.

Hudbu si skladáte samy? Radka: Hudbu aj texty si skladáme samy. Je veľa kapiel, ktoré hrajú coververzie, ale do tejto skupiny sa nechceme zaradiť. Zatiaľ sme však nedostali žiadnu ponuku na spoluprácu, ale traja umelci zremixovali náš singel Afrika. Ria: Pri nahrávaní CD nám veľmi pomohol kamarát Matúš Homola, ktorý má hudobné štúdio. Album nám produkoval a mixoval.

Viete si predstaviť, že sa raz budete hudbou živiť? Ria: Hudbou sa živiť asi nikdy nebudeme. To by sme museli hrávať na firemných večierkoch, alebo tri koncerty denne. Ani si neviem predstaviť, že má potom človek radosť z tej hudby, keď sa len naháňa za peniazmi. Na Slovensku je to ťažké.

Čo je vaším budúcim cieľom alebo želaním? Ria: Kamarátka si kúpila basovú gitaru, takže uvidíme, či nám to vyjde a dáme sa dokopy.

Debutový album Big Now! pokrstia Youcoco v NuSpirit Club v Bratislave, kde odohrajú aj posledný koncert Big Now! Tour 2010.

SiMa

[color=#ff0000]­video z youtube http://www.youtube.com/watch?…

Youcoco
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM