Martin Károly Kremnica

Nekonečné čakanie na poriadnu zimu: Kremnické reštaurácie už strácajú nádej

Pred rokom o takomto čase obľúbené kremické reštaurácie a bary praskali vo švíkoch. Turisti po dobrej lyžovačke radi zašli na dobré jedlo, či pohárik. Tento rok je všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečné čakanie na poriadnu zimu: Kremnické reštaurácie už strácajú nádej
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako majitelia zimných stredísk v kremnických vrchoch, tak aj kremnickí poskytovatelia reštauračných služieb majú hlavu v smútku. Zimné strediská sa zachraňujú technickým snehom, no návštevnosť nie je ani zďaleka taká ako pred rokmi. Sezónu ako túto si nikto nepamätá. Pozrite sa reportáž zo začiatku januára: Majitelia zimných stredísk s hlavou v smútku: Takto vyzerajú zjazdovky v regióne

Prázdne podniky: Ako zo zlého sna

Väčšina kremnických reštaurácií ťaží najmä z dvoch sezón v roku. Tá zimná u mnohých prekonala aj najhoršiu nočnú moru. Podniky zívajú prázdnotou.

Reštaurácia MODRÝ KOCÚR priamo na kremnickej pešj zóne nie je výnimkou. „Cez víkendy sme tu pred rokom mali úplne plné. Teraz sa to vôbec nedá porovnať,“ hovorí Maja Dučáková, majiteľka obľúbenej reštaurácie, kde sa turisti hostili talianskou kuchyňou ale i thaiskými špecialitami. Majiteľka si netrúfa odhadnúť o koľko percent im klesli tržby.

Ťahali ich najmä víkendy

Podobne je na tom aj hotel Centrál. „Zachránili nás firemné akcie firiem, ktorí ku nám chodia pravidelne bez ohľadu na počasie,“ komentuje zimnú sezónu Silvester Truban. V reštaurácii s kaviarňou a barom však podľa neho zaznamenali pokles o 30 až 40%.

Poľovnícka reštaurácia Silvanus na kremickom námestí má takisto problémy s návštevnosťou. „Pred rokom o takomto čase sme tu mávali plno. Turisti si radi objedávali naše špeciality z diviny. Tento rok to odhadujem približne na 70%- ný pokles,“ hovorí Michal Košík. Prevádzkár a šéfkuchár v jednej osobe takisto zazanmenal oveľa slabšie víkendy.

Čakanie na zázrak?

Meteorológovia síce sľubujú na tento týždeň ojedinelé snehové prehánky, no v nedeľu sa podľa nich má opäť otepliť. Táto zima sa pravdepodobne podpíše aj pod nelichotivú bilanciu v ubytovacích službách. V kremnici sú okrem hotelov a ubytovní aj súkromné priváty. Mnohí z nich už prestali čakať na začiatok sezóny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM