Martin Károly Rôzne

Nekvalitná nafta v Žiari: Podnikateľ po tankovaní zažil šok!

Tankovanie poriadne vytočilo známeho podnikateľa! Načerpať naftu do svojho terénneho auta chodil do Žiaru, no po čase zažil doslova šok. Netrvalo dlho a jeho auto sa začalo záhadne kaziť. Kontrola napokon potvrdila, že nafta odobratá z čerpačky je ne

Na opravu auta minul už tisíce eur, analýza potvrdila, že ide o nekvalitnú naftu, ktorá zanáša ventily na čerpadle, ale aj iné časti auta. Slovenská obchodná inšpekcia potvrdila, že vzorka, ktorú odobrali zo žiarskej benzínky nespĺňa normy! Čerpačka dostala pokutu 500 eur.

[blockquote]Pred­stavte si, že si kúpite auto, ktoré potrebujete na podnikanie. No zrazu sa začne záhadne kaziť. Jedna oprava nasleduje za druhou, až kým nemáte čierne na bielom, že za to môže nekvalitná nafta.[/blockquote] Presne to sa stalo Dušanovi Beňovi z Prestavĺk. Kúpil si asi 4-ročné auto Nissan X-trail. No jeho radosť netrvala dlho. „Prvýkrát zlyhalo dcére, keď bola pracovne v Trenčíne. Po hodine však naštartovalo, prišla domov, auto sme odstavili, ale ráno ani neškrtlo. Zaviezol som ho preto do autorizovaného servisu, kde mi povedali, že treba vymeniť ventily na čerpadle. Stáli ma 500 eur a mali vydržať 5 až 6 rokov pri bežnom jazdení,“ vysvetľuje nahnevaný podnikateľ.

Lenže toľko ani zďaleka nevydržali. Auto asi po dvoch – troch rokoch opäť nenaštartovalo. „Ráno som ho nemohol dostať von z garáže. Opäť som volal odťahovku, ktorá mi ho zaviezla do servisu. Tentokrát mi však povedali, že nebudem platiť toľko, pretože ventily pošlú do Kežmarku, kde ich zrepasujú. Platil som „iba“ 250 eur,“ spomína Dušan.

Ibaže ten istý problém s ventilmi sa stal aj tretí a štvrtýkrát. „To ma už riadne naštvalo a začal som pátrať po príčine. Keďže sa posledná oprava konala asi po pol roku, chcel som si uplatniť reklamáciu. V servise mi však povedali, že ventily a vzorku nafty z nádrže treba poslať do spoločnosti T.S.A. v Kežmarku. Osobne som bol pri tom, keď vyberali naftu z nádrže,“ spomína nešťastný majiteľ auta, ktorý tankuje najmä na žiarskych benzínkach, ale aj vo svete.

[color=#cc0000]­[size=14]Odpo­veď ho šokovala[/size][/co­lor] Z kežmarskej spoločnosti prišla takáto odpoveď: „Na základe testu paliva na monitore FQM-20 neuznávame reklamáciu ventilov. Palivo nespĺňa normu ISO 4406: 1999. Množstvo znečisťujúcich častíc bol vyšší, ako stanovuje norma ISO.

Tento test bol urobený 23. novembra 2010 a škodliviny presahovali normu o 3433 jednotiek. Takže výmena čerpadla, ventilov a dvoch filtrov išla opäť z vrecka majiteľa auta.

Avšak začiatkom toho roku mi auto opäť nenaštartovalo. Dokonca sa mi to stalo v tak nevhodnom čase a mimo domova, že som musel ostať v penzióne v Prievidzi. Ráno však auto naskočilo, tak som ho rovno zaviezol do opravy v Lovčici-Trubín, kde stojí dodnes,“ hovorí už rezignovane Dušan.

V servise zistili, že sú zlé trysky, pričom jedna stojí 300 eur. Zo štyroch boli zlé tri. Táto oprava ho vyjde na viac ako 2 000 eur. „Opäť sme však vybrali naftu a poslali ju na analýzu do kežmarskej firmy. A odpoveď bola ešte šokujúcejšia. Počet škodlivín prekročil normu o takmer 14 000 jednotiek! Okrem toho bolo v nafte 5,1 percenta biozložky. Táto analýza bola robená 3. apríla tohto roku. Vzorku nafty som si aj odložil,“ uzatvára Dušan Beňo.

[color=#cc0000]­[size=14]Nekva­litnú naftu potvrdila aj bystrická SOIka[/size][/co­lor] Na kontrolu kvality palív v našom regióne sme sa opýtali aj Slovenskej obchodnej inšpekcie v Banskej Bystrici. Riaditeľ SOIky potvrdil, že odobratá vzorka motorovej nafty nespĺňa požiadavky.

Vzorka motorovej nafty bola odobratá Colným úradom v Banskej Bystrici,“ upresňuje riaditeľ inšpektorátu SOI Ing. Karol Šusták a dodáva: „Podľa výsledku odbornej expertízy vykonanej Colným laboratóriom Colného riaditeľstva SR, Protokolu o skúške č. VOE-4437/11 z 24. októbra minulého roku motorovej nafty je zrejmé, že vzorka v parametri bod vzplanutia nespĺňala požiadavky STN EN 590."

[blockquote]Podľa SOI ide o porušenie povinnosti predávať výrobky v predpísanej kvalite. Benzínka sa tak dopustila priestupku, za ktorý jej bola uložená pokuta 500 eur. Rozhodnutie však ešte nenadobudlo právoplatnosť, preto nám riaditeľ SOIky nemohol povedať meno a adresu čerpačky.[/bloc­kquote]

[color=#cc0000]­[size=14]O kto­rú benzínku ide, sa dozvieme neskôr[/size][/co­lor] Po nadobudnutí právoplatnosti bude rozhodnutie zverejnené na internetovej stránke www.soi.sk pod bodom „právoplatné rozhodnutia“ na dobu 6 mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti. „V tomto čase vám nemôžeme podať žiadne bližšie informácie,“ uzavrel riaditeľ inšpektorátu SOI pre Banskobystrický kraj Karol Šusták.

Katarína Reiterová Foto: tasr/ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM