Jakub Forgács Rôzne

Neružové zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo o 12 % viac, 9 ľudí zomrelo

Lekári v našom kraji zaznamenali 185 981 prípadov ARO, z toho 23 080 bolo chrípke podobných ochorení. Ide o 12,3 % viac prípadov, ako v minulej sezóne. Tohtoročná chrípková sezóna bola závažnejšia ako uplynulá...

Ilustračný obrázok k článku Neružové zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo o 12 % viac, 9 ľudí zomrelo
Zdroj: TASR

„Očakávanú hladinu a prvý vrchol dosiahli ochorenia tesne pred Vianocami. Potom prišlo k očakávanému poklesu počas Vianoc aj v súvislosti so školskými prázdninami, následne chorobnosť narastala a vrchol dosiahla koncom februára a začiatkom marca,“ informovala doktorka Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Alarmujúci pokles zaočkovanosti…

Odvtedy mierne klesá s výnimkou 14. kalendárneho týždňa, kedy opäť výraznejšie stúpla. „V druhej časti chrípkovej sezóny prevažovali hlavne vírus chrípky typu B, ktorý akoby naberal na agresivite. V podstate všetky ťažšie ochorenia sme zaznamenali len vo februári, marci a apríli, teda vo vrcholnej fáze tohoročnej chrípkovej sezóny. A to je typické pre klasický sezónny výskyt,“ pokračovala Avdičová. Chrípková sezóna tento rok opäť dostala typický charakter významného sezónneho zvýšenia s dvomi maximami a teraz opäť klesá.

Závažné a alarmujúce je, že zaočkovanosť populácie proti chrípke sa pritom v uplynulej chrípkovej sezóne znížila a klesla pod 4%. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent. Očkovanie pritom výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusu v populácii. Štatistiky sú teda jednoznačné – chrípka a úmrtia na chrípku sa nevyhýbajú ani Slovensku.

V našom kraji umrelo na SARI 9 ľudí

„Zaznamenali sme vyšší počet ťažších foriem ochorení SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie). Za celé Slovensko je dosiaľ nahlásených 244 takých ťažkých ochorení, ktoré sú sprevádzané dušnosťou, pacient musí vyhľadať lekársku pomoc, je odkázaný na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo minimálne na saturáciu kyslíkom. V minulej sezóne bolo takýchto prípadov hlásených len 41,“ pokračovala Avdičová. Podrobná analýza ukázala iba v Banskobystrickom kraji 39 prípadov SARI, z ktorých 9 končilo úmrtím, 7× priamo na chrípku, 2× na jej následky.

Na Slovensku navštívilo lekára 226 126 pacientov s chrípkou a 1 698 923 ľudí s akútnym respiračným ochorením, čo je o 17,5 % viac ako vpredchádzajúcej sezóne. Epidemiológovia preto konštatujú, že tohtoročná chrípková sezóna bola závažnejšia ako uplynulá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM