Martin Károly Kultúra

Nešťastie v Revišti: S opravami sa pasujú nezamestnaní

V auguste minulého roku sa zrútila veľká časť múru obnovovaného hradu v Revištskom Podzámčí. Dobrovoľníci to nevzdali. Vďaka projektu získali peniaze na zamestnanie ľudí bez práce.

[size=14][color=#cc0000]­Pomohlo ministerstvo aj úrad práce[/color][/si­ze] Na záchrane hradu Revište, ktorý sa nachádza v žarnovickej mestskej časti Revištské Podzámčie, už pracujú aj nezamestnaní. Združeniu na záchranu hradu Revište (ZnZHR) sa podarilo zapojiť do projektu obnovy hradov, ktoré podporuje ministerstvo kultúry v spolupráci s úradom práce.

Združenie na tento účel získalo takmer 30.000 eur. „Ide o refinancovanie miezd ôsmich ľudí v dĺžke trvania päť mesiacov. Sú do toho započítané aj ochranné pomôcky, poistenie zamestnancov, ale aj odvody,“ vysvetlil predseda správnej rady ZnZHR Vladimír Černák.

[size=14][color=#cc0000]­Odstraňujú dôsledky vlaňajšej katastrofy[/co­lor][/size]
Prácu na obnove hradu našli nezamestnaní zo Žarnovice a blízkeho okolia. Ich prvoradou úlohou je odstránenie kamenia z veľkého hradného múru, ktorý spadol minulý rok. Uvoľní sa tak tlak na obvodové hradné mury a vstupnú bránu, ktoré začali pukať pod tlakom kamenia. [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.109502_Na-hrade-Reviste-spadol-velky-hradny-mur-] [size=15]Viac o nešťastnom páde múru sa dočítate TU![/size][/link]

To je prvá fáza práce, ktorú by mali zvládnuť. Keď to spravia, nasledovať by mali práce na prístupových chodníkoch. Hotové by sme mali mať aj vyjadrenie statika, podľa ktorého sa budú ďalej koordinovať práce,“ podotkol Černák.

Po páde veľkého hradného múru vydal obvodný lesný úrad zákaz vstupu na hrad. Verejnosť o tom informujú aj tabuľky na prístupových cestách. Hrad by tak mal byť pre verejnosť uzavretý, no nie každý to rešpektuje.

Združenie na záchranu hradu Revište vzniklo na jar 2011 s cieľom zachrániť a obnoviť rozpadávajúcu sa ruinu hradu z 13. storočia. Po sérii dobrovoľníckych brigád zameraných na vyčistenie okolia hradu sa združeniu podarilo získať aj nájomnú zmluvu pod hradom.

[size=14][color=#cc0000]­Hrad nikomu nepatrí[/color][/si­ze]
Usporiadanie vlastníckych vzťahov bolo prioritou združenia, keďže vlastníkom pozemku, na ktorom sa hradné ruiny nachádzajú, sú Lesy SR, š. p. Hrad ako taký však nie je v katastri zakreslený a neexistuje k nemu list vlastníctva.

žira24/TASR

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.109502_Na-hrade-Reviste-spadol-velky-hradny-mur-]Na hrade Revište spadol veľký hradný múr[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.109181_Na-hrade-Reviste-sa-brigadovalo.139]Na hrade Revište sa brigádovalo[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM