Samospráva

Netradičná výstavba stavebných pozemkov: Dedina si chce zisk rozdeliť s investorom

S nedostatkom stavebných pozemkov sa rozhodli bojovať po svojom. V pláne majú vytvoriť celkom 20 takýchto pozemkov s kompletnými inžinierskymi sieťami. Navyše by ceny nemali byť v astronomických výškach!

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstavba stavebných pozemkov: Dedina si chce zisk rozdeliť s investorom
Zdroj: TASR

Ako obec nedisponujeme momentálne žiadnymi vhodnými pozemkami pre individuálnu bytovú výstavbu. V lokalite Dolinkárka, kde sú postavené aj nájomné byty, pokračuje zaujímavé územie. Rozhodli sme sa, že by sme ho pripravili pre individuálnu bytovú výstavbu,“ hovorí starosta obce Župkov v žarnovickom okrese, Ján Tomáš.

Samospráva na projekte podľa jeho slov pracuje už dva roky. Po odkúpení pozemkov od súkromných vlastníkov tu chce obec vybudovať inžinierske siete, aby boli pozemky vhodné na výstavbu. „Vzhľadom na to, že sa tu realizovali veľké investície z predchádzajúceho roka a aby sme nezaťažovali ďalej obec, aby sme si nemuseli brať úvery, tak sme sa rozhodli ísť do toho spoločne so súkromným investorom teda tzv. PPP projektom,“ vysvetlil Tomáš.

V súčasnosti podľa jeho slov prebieha posledná fáza získavania prostriedkov od súkromného investora. „My ich odkúpime, potom ako protihodnotu za tú pôžičku mu vrátime časť pozemkov do jeho vlastníctva ale časť ostane vo vlastníctve obce,“ zhodnotil starosta s tým, že existuje dohoda podľa ktorej sa bude tento investor podieľať aj na budovaní inžinierskych si­etí.

Podľa starostu je to pre obec v súčasnej dobe najlepší a najefektívnejší spôsob ako získať pozemky a mať vplyv na to, aby sa v obci stavalo. „Okrem toho bude obec participovať pri predaji zo zisku 30 percentami,“ dodal s tým, že ceny sa budú usilovať prispôsobiť reálne k miestnej kúpyschopnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM