Martin Károly Rôzne

Netransparentné hospodárenie v Lovči?!

Starosta obce Lovča Ondrej Bahno bude mať v najbližších dňoch čo vysvetľovať. Aspoň tak to tvrdí anonymný mail, ktorý v stredu prišiel do našej redakcie a upozornil nás na netransparentné hospodárenie v obci. Starosta doposiaľ nevie preukázať, kde mi

Podľa nemenovaného zdroja starosta obce Lovča podpisuje zmluvy bez vedomia obecného zastupiteľstva, a potom si neplní záväzky vyplývajúce z povahy zmlúv. V anonymnom maile sa uvádza, že na úhradu jednej z takýchto zmlúv si musela obec požičať, pretože jej platobný výmer presahoval 10 000 eur.

Bola to moja chyba,“ priznáva Bahno, pričom dodáva, že bez vedomia obecného zastupiteľstva podpísal len jednu zmluvu na začiatku pôsobenia vo funkcii. Ondrej Bahno je starostom obce Lovča od roku 2008 v skrátenom volebnom období. V novembrových komunálnych voľbách mu obyvatelia dediny prejavili dôveru opäť. „Pri podpise zmluvy som si nebol vedomý právnych dôsledkov, čo neberiem ako ospravedlnenie,“ vysvetľuje starosta dôvod, prečo zmluvu s pohľadávkou na 10 000 eur podpísal. Inkriminovaný dokument sa mal týkať vyhotovenia projektovej dokumentácie, keď starosta prišiel na neuváženosť svojho konania, dohodol sa so zástupcom firmy na bezpredmetnosti spomínanej zmluvy. V podniku však podľa Bahnových slov došlo k zlej komunikácii a následne firma súdnym rozhodnutím vymohla od obce zaplatenie faktúry na spomínaných 10 000 eur. Zadlženie obce však starosta rezolútne odmieta: „Obec nie je zadlžená.“

Nemenovaný zdroj nás taktiež upozornil na skutočnosť, že Ondrej Bahno mal neoprávnene vybrať z dedinského účtu 4000 eur, ktoré nevie vydokladovať ani inak podložiť. Následne vraj kontrolórka obce vydala zápisnicu s konečným roz­hodnutím, že je dôvod na začatie trestného stíhania. K tomuto kroku malo podľa anonymného pisateľa dôjsť už v pondelok 6.decembra 2010, no dodnes sa tak nestalo. Zaujímavý je tiež fakt, že meno kontrolórky obce ani spomínaná zápisnica nie sú zverejnené na obecnej stránke, aj keď nás starosta ubezpečil, že sa tak stalo príčinou administratívnej chyby, ktorú v dohľadnom čase odstráni.

Na kontrolórku obce Lovča Blanku Szucsovú sme sa nakoniec nakontaktovali len s pomocou starostu Bahna, ktorý nám poskytol jej údaje.

Ešte tam máme nedoriešené veci a ja by som sa k tomu ako kontrolórka obce ešte nevyjadrovala,“ reagovala Szucová. Podľa jej slov dalo obecné zastupiteľstvo starostovi termín, do kedy by mal všetky nejasnosti v hospodárení obce vysvetliť a až potom sa verejne vyjadrí. Termín Bahnovi vyprší 20.12.2010.

Výber peňazí z účtu starosta taktiež potvrdil. „Peniaze som použil na vyplatenie služieb, o ktorých nemám doklad. Od zastupiteľstva som dostal termín, dokedy mám peniaze buď vrátiť, alebo použiť relevantné dôkazy o ich minutí,“ hovorí starosta, pričom dodáva, že finančné prostriedky minul na služby spojené s administratívou a nákup rôznych tovarov. Bahno sa zatiaľ nechcel vyjadrovať k tomu, či do 20.decembra preukáže transparentnosť minutých peňazí. Taktiež sa nezaoberá potenciálnym autorom anonymného mailu: „Nebudem to riešiť,“ reagoval razantne.

„Ja som vo veci vinný a budem musieť niesť zodpovednosť, ktorá mi vyplýva z môjho postavenia,“ hovorí starosta na záver.

Katarína Pružinová

Foto: http://www.lovca.sk/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM