Barbara Dallosová Správy

Netypická stužková žiarskych maturantov: Strávili ju v nemocnici, FOTO

Maturantom zo Žiaru nad Hronom rozdali zelené stužky netradične, na transfúznom oddelení nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Netypická stužková žiarskych maturantov: Strávili ju v nemocnici, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Na klasickú stužkovú môžu kvôli pandémii tohtoroční maturanti zabudnúť. Študenti končiaceho ročníka si aj napriek tomu užili slávnosť s príhovorom, výzdobou, testamentom či gravírovaným vínovým pohárom. Namiesto rób sa však obliekli do civilu a sálu nahradili priestory nemocnice v Žiari nad Hronom. Maturanti sem prišli darovať krv na hematologicko-transfúziologické oddelenie.

Nedostatok krvi

„Napriek tejto neľahkej situácii, v ktorej všetci už veľmi dlho žijeme, nemôžeme zabúdať ani na ostatnú zdravotnú starostlivosť, ktorú musíme poskytovať. Transfúzne stanice majú nedostatok zásob krvi potrebnej pri operáciách, úrazoch, nehodách či pre ďalších akútnych pacientov. Epidemiologická situácia nie je pre darcov prekážkou. Veľmi sa preto tešíme, že sa našlo toľko odvážnych maturantov, ktorí sa rozhodli pomôcť,“ hovorí Eva Sucháčová, primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom.

Pamätné medaily

Každý z maturantov si navyše odniesol pamätnú medailu z limitovanej edície, ktorú sa im pri tejto príležitosti rozhodla špeciálne vyrobiť Mincovňa Kremnica. Sú vyrobené z mosadze Ms 80 v priemere 27 milimetrov. Ide o razbu s gravírovaním laserom. Výnimočnosť tejto chvíle maturantom pripomenie heslo vygravírované na medaile „V krvi sa zachová tá naša stužková.“

Žiarski študenti dostali medaily ako prví. Mincovňa ich však vyrobí pre všetkých maturantov, ktorí prídu svoju stužkovú osláviť na HTO Nemocníc Svet zdravia.

„Ani nám neunikla správa v médiách o výzve hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocníc Svet zdravia, do ktorej sa zapojili študenti viacerých stredných škôl. Keď sme videli reportáž o tejto zaujímavej akcii nemocníc a maturantov, tak sme neváhali a rozhodli sme sa, že sa do tohto zaujímavého projektu zapojíme aj my. Ako inak, než výrobou pamätných medailí, ktoré študentom tento špeciálny deň budú pripomínať navždy. Lebo čo je vyrazené v kove, je trvácne tak dlho, ako dobrý pocit z vykonania dobrého skutku,“ poznamenala Ivana Koreňová, vedúca oddelenia marketingu Mincovne Kremnica.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM