Martin Károly Kultúra

Neuveriteľné! Deti ešte neprestali čítať knihy

Aj napriek veľkému vplyvu internetu si pracovníci kremnickej Knižnice Jána Kollára na nedostatok čitateľov nesťažujú. Podľa riaditeľky knižnice sa vo veľkom nakupujú nové knihy. Celkovo ich je viac ako 60 tisíc.

Záujem o čítanie cez našu knižnicu je skutočne veľký. Podmienené je to aj tým, že sa kupujú kvalitné knihy a to rôznych žánrov,“ povedala pre TASR riaditeľka knižnice Veronika Balážová. Knižnici sa minulý rok podľa jej slov podarilo získať finančné prostriedky na nákup knižných jednotiek nielen od jej zriaďovateľa, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj, ale aj z grantov ministerstva kultúry a mesta Kremnica. „Ak prídu nové tituly, tak máte čím nalákať čitateľa. Knižnica môže fungovať, ak je stále nový prílev knižných jednotiek,“ myslí si Balážová.

Záujem o knihy sa pracovníci knižnice snažia u ľudí prehĺbiť aj pravidelnými rôznorodými podujatiami. Jedným z nich bolo napríklad aj dnešné hlasné čítanie spojené s prezentáciou k 50. výročiu úmrtia Ľuda Ondreja v domove dôchodcov. Iné sú zase zamerané na detského čitateľa ako napríklad zážitkové čítanie, prostredníctvom ktorého sa žiaci učia pracovať s textom.

Čo sa týka tohto mesiaca, tieto podujatia sú pompéznejšie už aj z dôvodu, že prebieha týždeň knižníc,“ podotkla riaditeľka. Knižnica sa 30. marca zapojí aj do medzinárodnej akcie Noc s Andresenom. Počas Týždňa slovenských knižníc pripravuje aj uvedenie do života knihy od kremnickej autorky Daniely Bednářovej s názvom V kuchyni kremnického baníka.

[blockquote]Kniž­nica Jána Kollára plní okrem funkcie mestskej knižnice pre mesto Kremnica aj funkciu regionálnej knižnice pre okresy Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Vo svojom fonde má viac ako 60.000 zväzkov. Jej čitateľmi je aj približne 37 percent obyvateľov mesta a blízkeho okolia. [/blockquote]

Zdroj: TASR,/mak/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM