Barbara Dallosová Rôzne Správy

Nevšedná výzdoba kostola: Svätci z ovocia či strukovín, FOTO

Oltáre kostola v našom regióne zdobia originálne obrazy a dekorácie. Tie sú výsledkom práce miestnych.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná výzdoba kostola: Svätci z ovocia či strukovín, FOTO
Zdroj: TASR

Tohtoročnou témou Roľníckej nedele v Novej Bani, ktorej slávenie sa stalo známym v širokom okolí, je Svätý rok milosrdenstva. Sedem oltárov farského kostola Narodenia Panny Márie zdobia aj tento rok originálne obrazy a dekorácie, ktorými chceli miestni veriaci vzdať vďaku za tohtoročnú úrodu.

Zdroj: TASR

Poďakovanie za úrodu, ktoré má v Novej Bani v takejto forme viac ako 60-ročnú históriu, začína slávením slávnostnej svätej omše. Tá sa konala v nedeľu 25. septembra. Výzdobu miestni veriaci pripravujú niekoľko dní pred jej slávením. Výsledkom je originálna výzdoba, v ktorej nechýbajú precízne vypracované obrazy svätcov, výjavy a citáty zo Svätého písma a najrôznejšie dekorácie.

Zdroj: TASR

,,Stojace obrazy sú lepené, ženy ich pripravujú už skôr. Tie na zemi, sú sypané a robia sa na mieste, približne tri – štyri dni pred slávením Roľníckej nedele," priblížil výzdobu kostola jeden z veriacich Jozef Koiš. Celá výzdoba je podľa jeho slov robená z prírodných materiálov.

Používajú sa rôzne druhy ovocia, zeleniny, obilnín, či strukoviny. ,,Tento rok sme mali trochu problém, pre mrazy bola slabšia úroda ovocia," dodal. Výzdobu kostola si môžu záujemcovia prezrieť až do 9. októbra.

Originálne dekorácie v novobanskom kostole
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM