Barbara Dallosová Kultúra

Nevšedné turné po našom okolí: Šansóny Edith Piaf v podaní japonskej umelkyne

Festival Capalest bude putovať našim regiónom. Odštartuje v Kremnici koncertom známych melódii v exotickom prevedení.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné turné po našom okolí: Šansóny Edith Piaf v podaní japonskej umelkyne
Zdroj: TASR

Festival poézie, divadla a hudby Capalest otvorí tento rok koncertné turné po niekoľkých mestách banskobystrického regiónu. Capalest v regióne, ako sa turné nazýva, začne 11. augusta 2016 v Kostole sv. Kataríny na Mestskom hrade Kremnici.

Edith Piaf trochu inak

Na úvodnom koncerte v rámci putovania po regióne zaznejú v Kremnici známe šansóny Edith Piaf v netradičnom podaní japonskej umelkyne Mari Kazué, ktorú na klavíri sprevádza Patrick Claude Vasori.

,,Po ďalších vystúpeniach vo Zvolene a v Dudinciach Mari Kazué svoje turné zakončí v Banskej Štiavnici, kde bude od 15. do 20. augusta prebiehať hlavný program festivalu Capalest," informovala Erika Haas Kianičková z kremnického Múzea mincí a medailí.

Mari Kazué a Patrick Claude Vasori

Mari Kazué sa narodila v Japonsku a žije vo Francúzsku od roku 1992. Tu vytvorila svoju divadelnú prvotinu „Posaďte sa“. V Japonsku trénovala v škole Bugakuza, ďalej pokračovala japonským tradičným tancom (Jiutamai) a Nô. Neskôr sa stala asistentkou Tatsumiho Hijikatu, jedného zo zakladateľov umenia Butô. Počas štúdia v parížskej škole Lecoq, začala vyvíjať Mari svoju techniku „Hadô“, ktorá je založená na vlnách a vibráciách. V súčasnosti pracuje Mari na medzinárodných projektoch vo Francúzsku a v Nemecku.

Patrick Claude Vasori študoval na parížskom konzervatóriu. Po škole často hrával v Japonsku, koncertoval s Caravelli Orchestra a Megumi Satsuom. S francúzskymi orchestrami hráva Offenbacha, Lopeza, Lehára, naštudoval niekoľko operných i operetných diel. Pracuje ako skladateľ pre Sony, Koka media, BMG, rádio a televíziu France2, France Culture, RTL. Je hudobným riaditeľom metodológie „Chansonâges“ založenej na francúzskej ľudovej piesni pracujúcej s pacientmi s Alzheimerovou chorobou. Skladá piesne a muzikály pre deti, hrá a skladá pre festival v Avignone.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM