Barbara Dallosová Rôzne Správy

Ničivá svätokrížska zima spred 64 rokov: Poznáte tento drsný príbeh?

Začalo to tým, že teplota klesla na tridsiatku pod nulou. S dôsledkami tvrdých mrazov z januára 1954 bojovali ľudia v regióne ešte rok.

Ilustračný obrázok k článku Ničivá svätokrížska zima spred 64 rokov: Poznáte tento drsný príbeh?
Zdroj: TASR

Aj dnes vrtochy počasia zasahujú do našich každodenných životov. No zatiaľ čo teraz nás rozhodí aj ranné oškrabávanie auta či komplikácie v doprave, pred desiatkami rokov tuhá zima zatvárala školy a trhala mosty. Ako prezrádza kronika obce Horná Ždaňa, výdatné snehové nádielky v okolí vtedajšieho Svätého Kríža odrezali okolité dedinky od sveta aj na dlhé týždne. Jednu z najťažších zím prežívali obyvatelia v roku 1954 a odštartovala práve o takomto čase, v druhej polovici januára.

Problémy, ktoré skomplikovali život v regióne na niekoľko mesiacov, začali extrémnymi mrazmi. 20. až 23. januára klesla podľa kroniky teplota na – 28 až – 30 °C. Kvôli počasiu bolo vyradených niekoľko vlakov a vyučovanie na školách v okolí bolo na 15 dní zastavené pre nedostatok dreva a uhlia. Zima pomaly ustupovala, no ľad, ktorý po nej zostal, narobil veľké starosti.

Ako sa uvádza v kronike, ľadová vrstva na Hrone bola ešte v marci hrubá 80 až 100 centimetrov. ,,Ľad aj strieľali a všemožnými spôsobmi sa starali, aby nenarobil škody, ale márne. 4. marca o 14:00 hod. zobral most cez Hron, ktorý spojuje našu dolinu s druhou stranou, takže sme ostali odrezaní bez spojenia. Autobusy začali premávať robotníkov a školskú mládež cez most až pri Šášovskom podhradí, keďže aj pri Kríži nad Hronom bol most zničený. Behom 15 dní bola urobená ladika, ktorá prevážala ľudí na druhý bok," opísal vtedajší kronikár s tým, že normálna premávka sa vrátila až takmer o rok, keď dokončili stavbu nového mosta.

V podobnom duchu sa niesli zimy aj v ďalších rokoch. V roku 1955 v Hornej Ždani snežilo ešte aj v prvý jarný deň (21.3). O rok neskôr to Perinbaba potiahla ešte ďalej a aj 25. marca napadlo 15 centimetrov nového snehu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM