Kultúra Rôzne Správy

Noc, ktorá bude patriť múzeám: V Kremnici so špeciálnou témou

Noc múzeí a galérií sa blíži. Aj kremnické múzeá otvoria svoje priestory v netradičnom večernom čase. Čo nás čaká?

Ilustračný obrázok k článku Noc, ktorá bude patriť múzeám: V Kremnici so špeciálnou témou
Zdroj: TASR

V znamení Kremnického meštianskeho streleckého spolku sa bude niesť tohtoročná Noc múzeí a galérií v kremnickom Múzeu mincí a medailí. Múzeum počas podujatia sprístupní Mestský hrad v Kremnici so všetkými expozíciami, ktoré sú súčasťou areálu.

V znamení strelectva

,,Pripravujeme pestrý, zábavný, poučný a zaujímavý program pre malých aj veľkých návštevníkov. Deti sa môžu zapojiť do interaktívnych hier, kde budú na rôznych vedomostných stanovištiach a stanovištiach zručnosti plniť úlohy a na konci hry získajú diplom mladého čarostrelca. Alebo môžu využiť svoju šikovnosť a kreativitu pri návrhu streleckého terča," informovala o tom Miriam Kostrianová z múzea.

Pre tých návštevníkov, ktorí túžia po informáciách, majú múzejníci pripravené krátke rozprávania o histórii vzniku a fungovaní Kremnického meštianskeho streleckého spolku, o strelniciach v Kremnici, ktoré v minulosti využíval Kremnický meštiansky strelecký spolok, ale aj o návšteve cisára Františka Lotrinského, ktorý na jedny strelecké preteky daroval vzácne predmety.

Pripravené bude aj rozprávanie o streleckých terčoch, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde múzea, o motívoch, ktoré sú namaľované na terčoch, o reštaurovaní a digitalizovaní terčov v súčasnosti. ,,Návštevníci budú mať možnosť vystúpiť na vyhliadkovú vežu Kostola svätej Kataríny, pozrieť si izbu turnermajstra, dozvedieť sa informácie o živote turnermajstrov v minulosti a vychutnať si výhľad na panorámu večernej Kremnice," podotkla Kostrianová. Nebudú chýbať ani ukážky historických strelných zbraní a príležitosť vyskúšať si streľbu z luku a kuše.

Dvere otvoria múzeá lyžovania i gýča

Ďalšie kremnické múzeum Slovenský olympijský a športový výbor – Slovenské olympijské a športové múzeum vo svojej stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku v rámci Noci múzeí a galérií sprístupní výstavu „Dokumentarista s citom pre okamih. Ladislav Bielik, redakcia Štart, Bratislava“, venovanú slovenskému fotografovi Ladislavovi Bielikovi.

Zámerom výstavy je poodhaliť inú časť Bielikovej tvorby, ktorej zasvätil veľkú časť zo svojej profesionálnej práce, a to športovej fotografie. Výber je zostavený z vyše 300 fotografií z archívu športového týždenníka Štart v rokoch 1956 až 1992 a vo výstavnej podobe budú prezentované prvýkrát. Okrem výstavy návštevníci uvidia aj ukážky lyžiarskeho výstroja a lyžiarskej výzbroje.

Počas podujatia Noc múzeí a galérií bude otvorené tiež Múzeum gýča, ktoré ponúkne dobrú náladu a prehliadku 1562 gýčov rôzneho druhu a pre deti špeciálne fotenie s Mickeym Mouseom a s múdrym škriatkom. Vybrané expozície privítajú návštevníkov v sobotu 18. mája od 19.00 h. Počas Noci múzeí a galérií bude vstup do expozícií voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM