Barbara Dallosová Kultúra

Nočnými ulicami sa bude plaziť salamandra tvorená živými ľuďmi: Nenechajte si ujsť toto unikátne divadlo!

Pastier s jaštericou, študenti akadémie, komorský gróf, zástupcovia rôznych konfesií, Pat a Patašón, vojaci, ale i pohreb či svadba alebo štiavnická Anča. To všetko a ešte omnoho viac bude tvoriť 400 členný sprievod nočnými ulicami baníckeho mestečka už o pár dní...

Ilustračný obrázok k článku Nočnými ulicami sa bude plaziť salamandra tvorená živými ľuďmi: Nenechajte si ujsť toto unikátne divadlo!
Zdroj: TASR

Salamandrové dni odštartujú v BanskejŠtiavnici už tento piatok. Od minulého roka je sprievod, ktorý ho otvára, zaradený do nehmotného kultúrneho dedičstva SR. Okrem neodmysliteľného pochodu ale prinášajú Salamandrové dni aj bohatý program.

Celá história v jednom sprievode

Výnimočnú prehliadku historických veselých i vážnych figúr založili študenti slávnej baníckej akadémie a vydržala až do dnešných časov.

Salamandrový sprievod obsahuje takmer 400 postáv, znázorňujúcich rôzne výjavy zo života v Banskej Štiavnici. Nechýba pastier s jaštericou, študenti akadémie, komorský gróf, zástupcovia rôznych konfesií, Pat a Patašón, predstavitelia verejnej správy i moci, vojaci, ale i pohreb či svadba alebo štiavnická Anča.

Jašterica zo živých ľudí

Jašteričky sú symbolom mesta od dávnych čias. Symboliku ale nesie aj samotný pochod, a to nielen preto, že sa volá salamandrový. ,,Názov sprievodu vznikol z obrazu, v ktorom študenti s lampášmi prechádzajú zo strany na stranu a z diaľky tak pripomínajú pohyb plaziacej sa salamandry. Atmosféra nočnej Banskej Štiavnice je tak umocnená unikátnym živým divadlom a pre návštevníka tak vzniká neopakovateľný zážitok," vysvetľuje Rastislav Marko zo štiavnického Mestského úradu.

Je z čoho vyberať

Okrem hlavného bodu programu, ktorým je spomínaný sprievod, čaká v dňoch od 10. do 13. septembra na návštevníkov mesta množstvo iných kultúrnych podujatí. Pripravený je banícky šachtág, výstavy, odborný seminár, deň otvorených dverí v Štátnom ústrednom banskom archíve, burza minerálov a viacero koncertov pre dospelých a vystúpení pre deti.

,,V programoch vystúpia IMT Smile, Družina, Replay Band, Sherpa Band, October, detské folklórne súbory, Faber Dance, kúzelník Wolf, Babadlo i herci z projektu Veľkí herci malým deťom," dodal Marko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM