Barbara Dallosová Správy

Nová cesta neďaleko Žiaru: Poteší šoférov, cyklistov aj záhradkárov, FOTO

Novovybudovaná cesta pôjde po trase, kadiaľ nikdy predtým vozovka neviedla. Život by mala uľahčiť mnohým.

Ilustračný obrázok k článku Nová cesta neďaleko Žiaru: Poteší šoférov, cyklistov aj záhradkárov, FOTO
Zdroj: Obec Janova Lehota

Novú cestu začala obecná samospráva v Janovej Lehote budovať tento mesiac. Dedinka zjazdný úsek potrebovala ako soľ, a to nielen pre miestnych. Život zjednoduší aj tým, ktorí majú pri obci záhradky a prinesie tiež nové možnosti pre cyklistov a prechádzokchtivých. Lokalita, ako i celá obec, je totiž situovaná v peknej prírodnej scenérii.

Museli obchádzať dedinu

,,Cesta bude viesť popod záhradky na novej ulici a bude sa napájať z jednej strany na hlavnú cestu pri družstve a na druhej strane sa bude napájať na už existujúcu cestu povyše základnej školy," vysvetlila starostka obce Božena Kováčová.

V súčasnosti prebiehajú práce ako odvodňovanie, od budúceho týždňa sa bude terén valcovať. Obec nechce robiť hneď asfaltku, zatiaľ vyrieši cestu iba nástrekom.

Ako hovorí dlhoročná starostka, cesta pôjde cez polia, kadiaľ nikdy pretým takáto vozovka neviedla. Potreba je pritom v obci už dlhšie. ,,Keď aj ľudia budú chcieť ísť do dediny alebo na ihrisko, nebudú musieť obchádzať okolo celej dediny. Vytvárame teda úplne novú cestu. Okrem toho bude určená aj pre cyklistov alebo na prechádzky," priblížila Kováčová

Ostatné úseky

Finančné prostriedky na novú cestu poputujú z obecnej kasy, koľko celkom bude jej výstavba po dokončení stáť, zatiaľ starostka konkretizovať nechcela.

V extraviláne obce sa pracuje tiež. Už existujúca cesta medzi Janovou Lehotou a Slaskou sa rekonštruuje zo župných peňazí. Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja odkepli ešte na jar na opravu ciest v balík v objeme 2,7 milióna eur. Okrem cesty pri Janovej Lehote sa dočkali injekcie na rekonštrukciu aj úsek medzi Nevoľným a Kremnicou a cesta na železničnú stanicu v Žiari nad Hronom.

Písali sme tu: Státisíce od župy na cesty v Žiarskom okrese: Aha, ktoré úseky sú na rade!

Dedinkou bude viesť nová cesta, práce už začali
3
Galéria
Zdroj: Obec Janova Lehota
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM