Samospráva

Nová hygienická stanica Pod Kortínou: Je väčší záujem o pranie alebo sprchu?

Obyvatelia rómskej osady Pod Kortínou v Žiari nad Hronom majú k dispozícii novú hygienickú stanicu. Nachádzajú sa v nej dve sprchy a automatická práčka. Využívať ich môžu za poplatok.

Ilustračný obrázok k článku Nová hygienická stanica Pod Kortínou: Je väčší záujem o pranie alebo sprchu?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V stanici majú miestni ľudia k dispozícii za poplatok aj zdroj pitnej vody, ktorý v osade doteraz chýbal.

Dennodennú prevádzku stanice spustili podľa Moniky Minárovej zo žiarskeho mestského úradu koncom apríla. „Predtým sme mali asi mesiac dvakrát do týždňa aktivity v komunitnom centre. Samotnú stanicu, bohužiaľ, postihli aj silné mrazy, takže sa tam vyskytli aj nejaké technické problémy, ktoré sme museli odstrániť,“ priblížila Minárová.

Za prvé týždne fungovania sa však podľa jej slov nová hygienická stanica osvedčila a splnila očakávania.

„Ľudia prejavili záujem aj o sprchovanie, trochu viac o pranie,“ podotkla s tým, že za ich užívanie záujemcovia platia v pokladni na mestskom úrade. Službu im sprístupnia na základe dokladu o zaplatení.

V hygienickej stanici zabezpečilo mesto miestnym osadníkom aj zdroj pitnej vody, ktorý doteraz v osade chýbal. „Občania uzavrú s mestom zmluvu o tom, že majú sprístupnenú vodu a v cene, ktorá je fakturovaná spoločnosti Veolia, si budú môcť nabiť na čip určitý limit,“ vysvetlila Minárová s tým, že čip potom pri odbere priložia na snímač. Najmenší možný odber vody je v množstve 10 litrov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM