Barbara Dallosová Správy

Nová šanca pre dlžníkov: Starosta chce, aby si mohli svoje záväzky odpracovať

Obec podľa slov starostu vo vymáhaní pohľadávok veľmi úspešná nie je. Tisíce eur do mestskej pokladnice by mali pomôcť priliať nové páky na dlžníkov. Rozkladanie splátok, možnosť odpracovať si dlhy, či akási nástenka hanby...

Ilustračný obrázok k článku Nová šanca pre dlžníkov: Starosta chce, aby si mohli svoje záväzky odpracovať
Zdroj: TASR

Obyvatelia obce Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom, ktorí majú voči obci podlžnosti, si budú môcť svoje záväzky aj odpracovať. Takúto možnosť im chce ponúknuť starosta Pavel Kravec, ktorý chce po svojom nástupe do funkcie zefektívniť aj vymáhanie pohľadávok od dlžníkov.

Podľa nedávno zverejnených údajov eviduje obec v súčasnosti 61 pohľadávok fyzických osôb a jednej právnickej osoby vo forme neuhradených poplatkov za dane z nehnuteľnosti, poplatku za psa, likvidáciu komunálneho odpadu a za odber vody v celkovej výške 4920,93 eur.

Úspešnosť vymáhania týchto pohľadávok bola podľa nového starostu v minulých rokoch nízka a tak sa rozhodol, že problém bude riešiť iným spôsobom. ,,Tých ľudí voláme, spisujeme s nimi zmluvy, rozkladáme im tie splátky na úplne minimálne, pokiaľ sa dá, lebo mnohí to platia len zo svojich sociálnych dávok. To znamená aj po päť eur, ale ide o to, aby pravidelne platili," poznamenal v tejto súvislosti.

Starosta chce tiež ponúknuť dlžníkom možnosť dlh si odpracovať. ,,Normálne by si dlh odpracoval na nejakých verejných prácach. Dostal by zato legálne odmenu, ale ňou by vlastne hneď aj splatil ten svoj dlh," dodal s tým, že budúcnosť ukáže, či bude takáto možnosť pre týchto ľudí zaujímavá, alebo nie.

Ak sa obci podarí znížiť do konca roka výšku týchto pohľadávok o 50 percent, budú to považovať za úspech. Ku koncu roka tiež podľa starostu zrejme zverejnia na internete mená tých, ktorých nepresvedčia, aby si svoje dlžoby splácali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM