Martin Károly Samospráva

Nová stratégia mesta: Odpad zadarmo, no nie všetko a pre všetkých!

Od januára tohto roku nie je v Žiari spoplatnený dovoz odpadu na zberný dvor. Netýka sa to však všetkých. Aké druhy odpadu môžeme po novom na zberný dvor doniesť zadarmo a koľko?

Ilustračný obrázok k článku Nová stratégia mesta: Odpad zadarmo, no nie všetko a pre všetkých!
Zdroj: Webnoviny.sk

Do minulého roku mohli obyvatelia Žiaru nad Hronom priniesť do zberného dvoru 50 kg odpadu. Po novom je toto obmedzenie zrušené. „Takto nastaveným systémom sa dá efektívne zabraňovať vzniku čiernych skládok, znižovať náklady mesta, ako aj udržiavať kvalitné životné prostredie nášho mesta,“ vysvetľuje Martin Baláž, hovorca žiarskej samosprávy.

Netýka sa to ale všetkých

Zadarmo môžu odpad do zberného dvoru voziť občania Žiaru nad Hronom, alebo tí, ktorí majú v meste nehnuteľnosť (byt, dom, záhrada, garáž) „Netýka sa to ale živnostníkov, podnikateľské subjekty, ktorých odpad je produktom ich podnikateľskej činnosti,“dodáva hovorca.

Čo sa môže a čo sa platí?

Občania môžu do zberného dvoru zadarmo doniesť napríklad veľké kusy odpadu ako je starý drevený nábytok (skrine, stoličky, postele), matrace, sanita (umývadlá), ale aj elektroodpad (staré počítače, chladničky či práčky).

Drobný stavebný odpad ale môže byť len v objeme 1 m3 na osobu a rok. „Je to aj v zákone o odpadoch,“ dodáva Baláž. Ak teda niekto robí menšiu rekonštrukciu bytu, mal by sa podľa hovorcu do tohto limitu zmestiť. „V prípade množstva prevyšujúceho túto hranicu si občan uhradí príslušný poplatok podľa aktuálneho cenníka poplatkov zberného dvora,“ dodáva hovorca.

Bližšie informácie ohľadom odovzdania odpadov môžu obyvatelia nájsť na oficiálnej stránke mesta, prípadne v zbernom dvore, ktorý sídli na Ulici SNP v areáli mestskej akciovej spoločnosti Technické služby – Žiar nad Hronom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM