Správy

Nové autá pre dobrovoľných hasičov: Ušlo sa Žiaru, Kremnici aj týmto obciam, FOTO

Nová technika pre dobrovoľných hasičov. Pozreli sme sa na to, kde všade sa zbory tešia z áut od ministerstva.

Ilustračný obrázok k článku Nové autá pre dobrovoľných hasičov: Ušlo sa Žiaru, Kremnici aj týmto obciam, FOTO
6
Galéria

Dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) z Banskobystrického kraja budú môcť pri svojej činnosti využívať nové zásahové vozidlá Iveco Daily. Do užívania im ich počas tohto víkendu odovzdala ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD).

Nové autá do miest aj obcí

Nové vozidlá budú slúžiť hasičom v Banskobystrickom okrese, a to v obciach Turecká, Hronsek, Slovenská Ľupča, Hrochot, Medzibrod a Podkonice.

Nová technika bude pomáhať aj v Žiarskom okrese, a to v Hliníku nad Hronom, Bartošovej Lehôtke, Trnavej Hore, Kremnici a Žiari nad Hronom. V Banskoštiavnickom okrese v obciach Svätý Anton a Štiavnické Bane. Takisto v Horných Hámroch v okrese Žarnovica.

Nie všade je dobrovoľné hasičstvo tradíciou

Saková pri odovzdávaní nového vozidla v Hliníku nad Hronom vyzdvihla a ocenila úlohu dobrovoľných hasičských zborov, ktoré sú podľa jej slov významnou pomocou pre profesionálnych hasičov.

Pripomenula, že dobrovoľné hasičstvo má na Slovensku zhruba 130-ročnú históriu, čo v iných európskych krajinách nie je tak bežné. Dnes je na Slovensku približne 100 000 dobro­voľných hasičov, pričom okolo 30 000 z nich je pripravených na okamžitý zásah. Zdôraznila, že pre všetkých profesionálnych hasičov je to „obrovská fyzická sila, ktorá im pri ťažkých zásahoch drží chrbát v tej druhej línii“.

,,Myslím si, že materiálno-technická pomoc, ktorej sa im z ministerstva vnútra dostáva, je skutočne malé zrniečko v celom piesku, čo môžeme pre nich spraviť, oproti tomu, čo oni robia pre našich profesionálnych hasičov a svojich spoluobčanov," podotkla Saková.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM