Barbara Dallosová Správy

Nové nájomné byty v Kremnici: Vzniknú v budove bývalého internátu

Byty budú 1 až 3-izbové, mesto tak plánuje zaujať jednotlivcov aj rodiny. V poradovníku na nájomné byty v meste čakajú desiatky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nové nájomné byty v Kremnici: Vzniknú v budove bývalého internátu
Zdroj: Mesto Kremnica

Mesto Kremnica kúpilo prvú nehnuteľnosť za posledných takmer 30 rokov. V budove bývalého internátu Spojenej školy internátnej v Kremnici na Ulici Ľudovíta Štúra vzniknú mestské nájomné byty. V mene mesta o tom informovala koordinátorka cestovného ruchu a propagácie Veronika Chrienová.

Za vlastné

Ako konkretizuje radnica, budovu získala za necelých 71 500 eur a to z vlastných zdrojov. Podľa primátora mesta Alexandra Ferenčíka bola suma za nehnuteľnosť po dohode s Ministerstvom financií SR vypočítaná ako 10% hodnoty nehnuteľnosti a 50% hodnoty pozemku.

V budove sa dnes nachádza 24 prevažne 2-izbových bytov, niekoľko z nich je aj 1 alebo 3-izbových.

„Našim zámerom je vytvoriť po rekonštrukcii 26 alebo 27 bytov, keďže sa dajú využiť aj spoločné priestory na prízemí,“ vysvetľuje Ferenčík.

Byty budú v štruktúre 1 až 3-izbové, mesto tak plánuje s ponukou bytov zaujať jednotlivcov aj rodiny. Priemerná podlahová plocha bytu bude 51 m2.

Poradovník

Momentálne má mesto v poradovníku na nájomný byt 65 ľudí. Podľa riaditeľky Mestského bytového podniku Lenky Reichlovej si záujemcovia o byty na Ul. Ľ. Štúra môžu už teraz podávať žiadosti o pridelenie nájomného bytu. „Každý žiadateľ o nájomný byt musí splniť podmienky podľa Zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ako aj podmienky VZN 9/2014,“ uviedla Reichlová s tým, že nájomca bude musieť zložiť finančnú zábezpeku vo výške šesťmesačného náj­mu.

Mesto momentálne pripravuje podklady pre podanie žiadosti o príspevok na Štátny fond rozvoja bývania, ktoré musia obsahovať právoplatné stavebné povolenie. Podľa primátora mesta by tak rekonštrukcia nemala zaťažiť mestský rozpočet. Podávanie žiadostí je v ŠFRB možné do konca mája. „Ak by sme tento termín nestihli, podklady budeme mať pripravené k 1. januáru, keď je možné opäť žiadosti posielať,“ uviedol primátor mesta.

V tomto roku mesto Kremnica plánuje nájomné byty vytvoriť aj v bývalej nemocnici na Dolnej ulici v Kremnici. Zrekonštruovať chce mesto aj tzv. Zechenterov dom, ktorého konečný účel ešte zostáva otvorený.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Žiaru a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM