Barbara Dallosová Správy Samospráva

FOTO: Žiarsku rómsku osadu od garáží po novom oddeľuje plot

V blízkosti rómskej osady pribudol 19 metrov dlhý plot. Plot má byť podľa radnice ďalším krokom v boji proti čiernym skládkam.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Žiarsku rómsku osadu od garáží po novom oddeľuje plot
5
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V boji proti čiernym skládkam, ktoré aktuálne mesto Žiar nad Hronom odstraňuje vďaka dotácii vo výške 30 000 eur z Environmentálneho fondu, sa mesto rozhodlo prispieť aj ďalším opatrením.

Majitelia garáží dostali kľúče

Pri garážach v blízkosti rómskej osady pod Kortínou osadili mestské Technické služby 19 metrov dlhý plot.

,,Ľudia, ktorí parkujú v týchto garážach, sa sťažovali na to, že ľudia tam autami, ale aj na káričkách vozili odpad," uviedol primátor Peter Antal. Tomu by mal v budúcnosti zabrániť plot s bránou, od ktorej majú kľúče majitelia garáží. Podľa primátora by totiž chceli kataster mesta udržať v takom stave, aby o niekoľko rokov zase nemuseli likvidovať stovky ton odpadu na čiernych skládkach.

Problémom sú aj potkany

Najväčšou skládkou, ktorú mesto v súčasnosti odstraňuje vďaka dotácii, je skládka v strmom zráze v osade pod Kortínou. Podľa primátora sa však nedá povedať, že za jej vznikom sú len rómski obyvatelia z osady. Svedčia o tom podľa jeho slov igelitové vrecia plné odpadu. ,,Aj tu budeme musieť spraviť nejaké oplotenie, lebo aj tu sa stávalo, že prišlo auto a vyhodilo do zrázu odpad," priblížil Antal.

Odstránenie skládky bude podľa jeho názoru prínosom nielen pre miestnu rómsku komunitu, ale všetkých obyvateľov. „Množia sa totiž sťažnosti obyvateľov Hviezdoslavovej ulice, že v čase tepla a teda najmä počas letných mesiacov je v tejto lokalite množstvo potkanov,“ naznačil s tým, že po odstránení skládky by sa aj tento problém mohol eliminovať.

Ďalším z opatrení, ktoré by mali prispieť k tomu, aby v lokalite čierne skládky nevznikali, sú podľa Antala občianske hliadky. ,,Toto je aj jednou z náplní hliadok, upozorňovať na miesta, kde by mohli vznikať tieto čierne skládky a keď sa už odpad aj vyskytne, tak aktivační pracovníci prídu a odpad zlikvidujú," dodal Antal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM