Barbara Dallosová Správy Samospráva

Nové pravidlá pre žiarske bytovky: Fasády a balkóny nesmú byť ako päsť na oko!

Pestrofarebným fasádam a neesteticky pristaveným balkónom v niektorých lokalitách by mal byť koniec. Žiarski poslanci odklepli nové pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Nové pravidlá pre žiarske bytovky: Fasády a balkóny nesmú byť ako päsť na oko!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Fasády mnohých žiarskych bytových domov v uplynulých rokoch zmenili farbu. Výrazným trendom posledného obdobia je tiež pristavovanie balkónov a loggií. Poslanci dnes odhlasovali zmeny, ktoré majú takéto úkony, predovšetkým v centre mesta, esteticky regulovať.

Balkóny nesmú byť hocikde

Zmeny a doplnky vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o záväzných častiach územného plánu mesta dostali na stôl žiarski poslanci na marcovom rokovaní (17.3.). Mestské zastupiteľstvo zmeny odhlasovalo. Okrem iného majú nové pravidlá zachovať ráz domov z obdobia päťdesiatych a šesťdesiatych rokov a architektonické tvaroslovie daného obdobia.

Vynované VZN hovorí o tom, že pri obnove bytových domov sa nemajú vytvárať nové architektonické prvky ako balkóny, loggie či markízy, ktoré sú orientované do verejného uličného priestoru ulíc Š. Moysesa, Dr. Jánského a M. R. Štefánika. Dodržať sa má tiež zásada jednotného vyhotovenia všetkých prvkov na celom objekte.

,,Prvky musia byť citlivo konštrukčne a materiálovo vyhotovené tak, aby tvorili nerušiaci doplnok objemu stavby. Umiestnenie prvkov nesmie narúšať kompozíciu priečelia, musí byť systematické, pri rešpektovaní estetických kritérií," píše sa vo VZN.

S farbami opatrne

Nové pravidlá sa týkajú aj farebnosti fasád pôvodných žiarskych domov. Bytové spoločenstvá by sa mali vyhnúť príliš krikľavým farbám a priveľkým kontrastom so susediacimi objektami.

Prednostne by sa podľa nariadenia mali uplatňovať farebné odtiene pôvodnej zástavby a nepoužívať ako prevládajúce farby neobvyklé farebné odtiene (modrá, zelená, fialová, červená, čierna).

,,Rozum mi zastáva nad tým, že projektant pustí také domy, ako krikľavozelené, ružové, modré a podobne. Nikto z nás nepredpokladal, že to projektanti, ktorí sa pod to podpíšu, dovolia zrealizovať. Keď už to nevieme urobiť na Etape alebo v iných častiach mesta, tak sa pokúsme zachovať aspoň to centrum mesta esteticky jednotné," predniesol na margo farebnosti bytoviek na rokovaní zastupiteľstva primátor Peter Antal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM