Rôzne Správy

Novinka v areáli Prachárne: Múzejníci vyhrnuli rukávy a vysadili 22 sadeníc jedlí

Aktivita, do ktorej sa zapojili pracovníci odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM a ich kolegovia z Banského múzea v prírode, bola zároveň príspevkom múzejníkov k svetovému Dňu Zeme.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v areáli Prachárne: Múzejníci vyhrnuli rukávy a vysadili 22 sadeníc jedlí
Zdroj: TASR

V areáli banskoštiavnickej Prachárne, ktorá v minulosti slúžila ako sklad pušného prachu pre banské trhacie práce pri dobývaní rúd, vysadili pracovníci Slovenského banského múzea (SBM) 22 sadeníc jedlí.

Vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM v Banskej Štiavnici Petra Páchniková priblížila, že sadenice boli vypestované v škôlke mestských lesov, ktoré ich na výsadbu poskytli. Išlo podľa jej slov nielen o náhradnú, ale aj novú výsadbu.

,,Môžeme hovoriť aj o náhradnej výsadbe, pretože v danom areáli nám vandali poškodili, respektíve zničili niekoľko borovíc devastačným spôsobom zberu semien borovice v záhradách na Prachárni, ale aj o novej výsadbe, keďže ide o iný druh dreviny," podotkla.

Aktivita, do ktorej sa zapojili pracovníci odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM a ich kolegovia z Banského múzea v prírode, bola zároveň príspevkom múzejníkov k svetovému Dňu Zeme. Ten si v SBM pripomínajú každoročne viacerými aktivitami, tie tohtoročné však poznačila aktuálna koronakríza.

,,SBM malo vyhlásený už 23. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže s environmentálnou tematikou My sa nevieme sťažovať nahlas, ktorý sme však 25. marca zrušili, a tým sa neuskutočnili ani vernisáž výstavy s rovnakým názvom, ani ocenenie víťazov súťaže," uviedla Páchniková. Pre aktuálne obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom tiež nerealizovali spoločnú brigádu zamestnancov múzea ku Dňu Zeme, ktorú robia každoročne a zrušili tiež výstavu Mini ZOO v Berggerichte.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM