Barbara Dallosová Správy Správy

Novinka v boji proti kriminalite v žiarskych uliciach: V ohrození zatlačíte tlačidlo, TOTO sa stane!

Projekt, na ktorý si žiarska radnica pýta dotáciu od Ministerstva vnútra, podľa primátora nie je v slovenských mestách bežným. S nápadom prišiel náčelník žiarskych mestských. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Novinka v boji proti kriminalite v žiarskych uliciach: V ohrození zatlačíte tlačidlo, TOTO sa stane!
Zdroj: TASR

V rámci projektu by malo v Žiari nad Hronom pribudnúť sedem takzvaných tiesňových hlások. Vďaka nim by malo byť mesto účinnejšie v boji proti kriminálnym živlom.

Ako na zasadnutí Mestského zastupiteľstva vysvetlil primátor Peter Antal, ide o stĺpy vybavené výrazným tlačidlom. Po jeho zatlačení sa spustí maják a automaticky sa preprogramujú kamery, ktoré sa budú sústrediť na konkrétnu lokalitu. Tlačidlo tiež okamžite zmobilizuje príslušné bezpečnostné zložky. Primátor hodnotí nápad ako dobrý, podľa jeho slov v mnohých mestách takéto vybavenie nie je štandardom.

Podľa náčelníka Mestskej polície v Žiari nad Hronom a zároveň iniciátora projektu Róberta Šišku by bezpečnostná novinka mala pribudnúť na siedmich miestach na území mesta. ,,Vyberali sme oblasti, ktoré sú dostatočne frekventované a ktoré boli vyhodnotené ako rizikové," hovorí o plánovaných lokalitách s tým, že všetky sú v dosahu existujúcich kamier.

Na otázku, ako sa bude systém chrániť proti zneužitiu, šéf mestských reagoval: ,,Všetko bude monitorované kamerou, a teda aj prípadné zneužitie. Budú tam čidlá, ktoré budú zneužitiu zabraňovať tým spôsobom, že keby do hlásky niekto napríklad kopol, alebo sa snažil ju poškodiť, polícia hneď dostane signál," dodal s tým, že zneužitie systému bude sankciované.

O dotáciu na realizáciu mesto požiadalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (OU Banská Bystrica). Žiadosť je v štádiu posudzovania.

Lokality, na ktorých majú byť umiestnené tiesňové hlásky:

  • Centrálna autobusová stanica
  • Dukelských hrdinov (blízko Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella)
  • Parkovisko pri II. základnej škole
  • Parkovisko v centre mesta (v blízkosti komplexu Luna)
  • Križovatka na ulíc Chársteka a Svitavskej
  • Parkovisko pri IV. základnej škole
  • Park Štefana Moysesa (v blízkosti fitnes zóny)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM